Друштво

Дервентски вез вриједан
траг традиције

Изложба ручних радова са мотивима дервентског веза под називом „Вриједне женске руке чувају традицију од заборава“ представљена је вечерас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.
Ручни радови су настали у радионици веза, шивења и осликавања предмета коју је организовала библиотека у сарадњи са Удружењем жена „Дервента“ y циљy очувања традиције од заборава и презентација ручних радова млађим генерацијама.
Директорица библиотеке Мирјана Плиснић рекла је да ова установа дужи низ година има успјешну сарадњу са Удружењем жена са којима је организовано низ радионица.
– Имали смо раније радионице плетења, веза, а вриједне жене су марљиво радиле да у што љепшем свјетлу прикажу дервентски вез, пласирају га и популаришу у јавности. Надам се у наредном периоди да ћемо одржати још већи број радионица и да ће се дервентски вез пронаћи на многим предметима, по којима ће Дервента бити препознатљива – рекла је Плиснићева уз напомену да сваки крај има свој вез, али је дервентски по много чему другачији.
-Наш вез је препознатљив по вегетабилним знаковима, посебан је јер има много боја, а знамо да се змијански вез састоји од једне боје, а Дервента има плаву, црвену, бијелу. То је представљено на столњацима, блузама, торбама. У наредном периоду настојаћемо да све те предмете учинимо доступним за продају – рекла је Плиснићева.
Чланица Удружења жена Јованка Поповић захвалила је библиотеци и Градској управи за подршку приликом одржавања радионице.
– Раније смо радиле на економском оснаживању жена у борби против насиља, а од прије три – четири године почели смо и ове радионице. Једну годину смо радиле змијански вез, а после смо се договориле да радимо дервентски вез, мотиве које су некада вриједне жене нашег краја радиле – рекла је Поповићева уз напомену да жене не могу радити ношње, али успјешно су показале да знају урадити мотиве на разним предметима.
-Можемо мотиве користити на блузама, прегачама, радити слике, мотиве тканица, торбе и друго да буде бренд дервентског веза, посебно што је тај вез лијеп. Ми смо хтјеле да нешто пресликамо што је аутентично за дервентски вез и успјеле смо у томе. Жеља нам је да привучемо и младе, али због школе и рада не могу да се сада укључе. Није то лако то радити, само мотив смо радили седам дана, јер има мноштво боја – рекла је Поповићева.
Просвјетни радним у пензији Ката Ступар истиче да су радионице важне да се што више омладине научи да везе и да се сачува од заборава традиција и култура.
-То су радиле некада наше баке и мајке, а ми настојимо да тај вез сачувамо и пренесемо на платно. Сматрамо да је врло важно да се сачува од заборава традиција, обичаји и култура, да се не заборави. Жеља нам је да се младе дјевојке јаве и науче овај вез. Задовољна сам шта смо урадиле све за ова два мјесеца – рекла је Ступарева наводећи да је специфичност дервентског веза слагање различитих боја.
-Ту је израда ружа које је тешко пренијети са папира на платно, то је доста тешко. Боје су рађене у оригиналу како су некада радили наши давних времена на својим торбама и другом – појаснила је Ступарева.
Изложба рукотворина насталих у радионицама које су одржаване у библиотеци биће отворена наредних седам дана, а посјетиоци је могу погледати сваким радним даном од 7.30 до 15.30 часова.

Related posts

Ђаци вриједно
увјежбавају хорске изведбе

Derventski List

ОДГОВОРНОШЋУ ПРОТИВ ПОЖАРА

admin

„Дервентско срце“ доноси низ манифестација

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još