Новости

Дочекајмо и прославимо Божић уз
доличан мир и ред код наших храмова

У сусрет нам долази празник Рождества Христовог – Божић, један је од највећих Господњих празника у којем прослављамо тјелесно рођење Господа Исуса Христа. Овај празник нам дарује силу освећења и духовне обнове. Празник прославља тајну очовјечења друге Ипостаси (Лица) Свете Тројице – Сина Божијег Исуса Христа. Установљен је у IV вијеку, а засигурно се празновао у Палестини од најранијих времена.

Због великог значаја овог празника и благодати која се дарује вјернима, Црква је установила четрдесетодневни пост како бисмо се припремили. Црква увијек претпостовља духовни начин празновања изнад широко распрострањеног свјетског („савременог“) начина празновања. Тај, свјетски, дух празновања неријетко подразумијева буку, еуфоричност, употребу алкохола, петарди и других начина да се појача „лични доживљај“. Упадајући у замку такве философије празновања можемо олако промашити циљ и доживјети неку врсту духовне и емоционалне празнине. Познавајући духовну природу човјека, Црква нас увијек призива да празнујемо у миру, тишини и скромности. Једна од лошијих навика која прати празновање Божића, а на жалост и уз саме храмове, јесте употреба пиротехничких средстава – нарочито петарди. Свима нам је јасно да је недозвољена употреба пиротехничких средстава на јавним мјестима забрањена и да носи са собом огроман ризик од наношења тешких тјелесних повреда. Гледано са духовног аспекта, прије свега треба рећи да заглушујућа бука петради омета богослужбени поредак и мир у нашим храмовима. Примјетно је да Бадње вече у нашем народу представља значајан догађај и да се велики број вјерника окупља у и око храма. То је заиста лијеп гест народног јединста и прилика да покажемо нашу приврженост вјери. Међутим, значајан број вјерника избјегава долазак са дјецом на ово окупљање управо због страха да због нечије непажње не би изложили дјецу опасности од повређивања. Са друге стране, та навика употребе пиротехнике у вријеме свештене тишине шаље збуњујућу поруку и онима који су изван Цркве или припадају другим вјерским заједницама. Можемо примијетити да пиротехнику на скуповима углавном користе дјеца и да их нико у томе не спрјечава.

У жељи да се ова пракса сузбије, а укоријени се доличан ред и мир код наших храмова, управе Саборног храма Успења Пресвете Богородице и храма Преображења Господњег апелују на родитеље да поучавају своју дјецу да празник прослављају у складу са древном традицијом нашег народа у миру и побожности и да напусте праксу паљења петарди и дугих пиротехничких средстава. На тај начин ћемо показати одговорност према дјеци и истинско поштовање према храму Божијем.

Са жељом да у радости и здрављу дочекамо празник Рождества Христовог упућујемо најсрдачније честитке.

Управе Саборног храма Успења Пресвете Богородице и храма Преображења Господњег

Related posts

ДИО ИНДУСТРИЈСКЕ ЗОНE БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Република Српска је
слободна и трајна

Derventski List

Страдање 405 српских жртава опомена и завјет

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još