Kолумнa

ЕКРАНИЗАМ

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Данашњи темпо живота наметнуо нам је бројне олакшице у погледу комуникације. Велики део послова, обавља се путем мобилних уређаја, лаптопа, таблета, итд. То су ствари које су намењене одраслој популацији, али не и деци.

Изложеност детета утицају телевизије, рачунара или телефона носи бројне здравствене последице опасне по раст и развој. Чак и Свјетска здравствена организација и Америчка педијатријска академија наводе да деца до друге године уопште не би требало да буду изложена технологији, а деца од три до пет година морају имати ограничење на један час дневно, а деца од шест до 18 година два часа дневно.

Како још незрео мозак реагује на хиперстимулацију? Дечји мозак се муњевито развија и расте до четврте године, када су дечији капацитети на врхунцу. Увек наводим мојим пацијентима да је првих 1.000 дана мозак у експанзији својих капацитета и управо тих првих 1.000 дана је важно за дететов развој. Мозак поседује велику снагу пластицитета и управо због тога у раном узрасту, ако се третира поремећај из области вербалне комуникације, постижу се најбољи резултати.

Ако дете већ има успорен говорно-језички развој који је детектовао логопед и уједно је изложено стимулацији екрана имамо велики проблем. Дете је изложено хиперстимулацији која поприма једносмерни карактер. Велика количина информација се складишти у ЦНС-у (мозгу) на неправилан начин. Мозак није у стању да обради информације, а донекле  обрађене информације да похрани на одговарајуће мождане локације, те да их искористи када то ситуација захтева. Долазимо до једног функционисања сличног аутизму. Дете има персеверације  покрета, речи, измењене обрасце понашања.

Моторни развој који се интензивно развија до поласка у школу, увелико касни. Пажња постаје слабија, неорганизована, лош је фокус на детаље. Говорно језички развој је оскудан, сиромашан, ехолаличан, аграматичан и неизбезна је појава тикова локализованих на подручју очију. Одрасли у једном часу просечно изговоре 945 речи, али када је упаљен телевизор имају потребу мање да говорите. На такав начин деца не могу учити да говоре, ако немају од кога да чују речи. Родитељи треба да су поред детета да тумаче радње и збивања, да прекоре или похвале поступке јунака цртаних филмова. Дете треба подстицати да размишља и да користи говор. Немојте пуштати деци цртане филмове на страном језику све док дете не овлада употребом матерњег језика. Будите вашем детету позитиван модел од којег ће да учи.

Обратите се стручњаку уколико приметите одступања у понашању (логопед, психолог). У Дому здравља у Дервенти можете да се обратите логопеду или психологу користећи право на упутницу.

Related posts

LANDAU – KLEFNER СИНДРОМ

admin

ПРОФ. ЈОВАН БАБИЋ: ИЗ НАШЕ ЈЕЗИЧКЕ СВАКИДАШЊИЦЕ

admin

ПОРЕМЕЋАЈ ГУТАЊА ИЛИ ДИСФАГИЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još