ИЗДВОЈЕНОНовости

ЖРТВАМА И ЧАШЋУ ИЗВОЈЕВАНА СЛОБОДА

У слободу коју данас ужива народ у Републици Српској уграђени су животи многобројних припадника Војске РС, због чега они никада не смију пасти у заборав садашњих, али ни будућих генерација.

Поручено је то данас током обиљежавања Дана Војске РС, те 327. моторизоване и Осињске бригаде, током којег је служен парастос и положени вијенци на централно спомен – обиљежје на Тргу православља. Вијенце су, поред представника борачких организација Дервенте, Брода и Прњавора и других организација проистеклих из Одбрамбено – отаџбинског рата, положили и начелник општине Милорад Симић, делегација Скупштине општине, представници Инжињеријског батаљона Оружаних снага БиХ из касарне „Здравко Челар“, Полицијске станице и политичких партија.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације Чедо Вујичић истакао је да је Војска РС настала као одговор околностима у којима се нашао српски народ, те да је одговорила изазову.

– Војска је заштитила највећи дио становништва и територије коју су Срби контролисали. Током четири ратне године моторизована бригада имала је 432 погинула припадника у борби и 72 борца која су страдала у другим околностима, а 13 бораца је нестало. Рањених је било око 2.500 бораца. Осињска бригада имала је 104 погинула борца и око 600 рањених. Жртва људи који су страдали бранећи Републику Српску и српски народ на овом подручју није била узалудна и они никад неће бити заборављени – истакао је Вујичић додавши да су обје бригаде имале значајне улоге.

Начелник општине Милорад Симић казао је да жртве и животи положени за слободу морају бити у сјећању свих генерација.

– За ово што ми данас уживамо, а то су слобода и Република Српска, живот је изгубило 608 бораца, а ми се чувајући успомену на њих, одужујемо се њима и њиховим породицама. Трудићемо се да будемо средина која заслужује пажњу у Српској и задовољство ми је казати да смо на доста добром путу – рекао је начелник Симић.

Бивши командант другог моторизованог батаљона, односно Одреда Војводе Мишића Славко Црнић казао је да је поносан на оно што је извојевано у борбама, што значи да жртве нису биле узалудне.

Након парастоса и полагања вијенаца, у Центру за културу одржан је пријем, на којем су присутни имали прилику да се упознају са ратним путевима двију бригада.

 

 

 

Related posts

Дервентски представници: „Ритам Европе“ лијепо искуство

admin

Укринa не
пријети изливањем

Derventski List

ДОЗВОЉЕНА ПРОСЛАВА МАТУРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još