ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Занатлије послују на стакленим ногама

Пандемија корона вируса, која је обиљежила ову годину, продрмала је цјелокупну привреду и уназадила пословање већине привредних субјеката, међу њима и занатлије, а власници мањих предузетничких радњи истичу да већ мјесецима послују на стакленим ногама, а све наде полажу у идућу годину.

Иако су Влада Републике Српске и Општинска управа посебним пакетима помоћи били уз оне коју су погођени мјерама креираним како би се заштитили од ширења корона вируса, штета се, према ријечима, предузетника, итекако осјети.

Циљ је, истичу, да се одржи позитивна нула и преживи криза.

Обућар Драган Станковић каже да успијева да одоли кризи, али да без старих залиха не би могао да састави крај са крајем.

– Ради се, није да се не ради, али чињеница је да је обим посла пао и до 50 одсто. У контакту сам са колегама из земље, али и из региона, и код свих је ситуација слична и сви се надамо скоријем повратку нормалним условима пословања – казао је Станковић који сматра да осим страха од вируса корона, недостатку муштерија кумује и то што већина људи страхује да ће доћи још лошија времена.

Пад пословања још од прољетос константан је у фризерској и козметичкој бранши, а власница салона љепоте Селма Пелеш истиче да има све мање муштерија.

– Моје муштерије су у већини случајева људи из дијаспоре. Сама та чињеница објашњава и зашто је салон на стакленим ногама – казала је она додавши да се довија на разне начине како би опстала из чега је проистекло и покретање школе шминкања, која је тренутно актуелна.

Из фризерско – козметичког салона „Creative“ истичу да је посао подређен епидемиолошкој ситуацији, те да је нови начин рада у великој мјери наишао на разумијевање од стране клијената.

– Посла је све мање, али се трудимо да одржимо пословање у ишчекивању бољих времена – казала је једна од власница Сања Бокур.

Власница фризерског салона „Афродита“ Весна Чечавац додаје да је до недавно имала посла, али да је са повећањем броја заражених, све мање муштерија.

– Од појаве корона вируса па до уназад двије, три седмице, јесте било мање посла, али излазила сам на крај. Међутим, како се ситуација са корона вирусом компликује, људи су се накупили страха и дешавају се дани када имам само једну или чак ниједну муштерију – испричала је она те додала да од фризура за новогодишњу ноћ нема ништа те да мисли да ће тако и остати.

У фризерском салону „Пиркл“ тврде да је циркулација муштерија смањена, али да је тренутно стање у односу на цјелокупну ситуацију сасвим задовољавајуће и довољно да салон преживи до неког бољег времена.

– Немам право да се жалим, обим посла јесте мањи, али је и то сасвим довољно. Међутим, оно што је потпуно изостало јесу наруџбе за фризуре за новогодишњу ноћ – казао је власник салона Славен Пиркл.

Слична ситуација је са угоститељским објектима, јер садашњи обим посла није ни близу оном у истом периоду прошле године. Скраћивање радног времена, али и забрана окупљања уз страх од ширења корона вируса, драстично је смањио промет.

У ишчекивању повратка старог броја муштерија и повољнијих  услова за пословање, дервентски предузетници се надају да ће се ситуација са корона вирусом стабилизовати.

Поштивање мјера

Мјере заштите које су приписали надлежни органи, без обзира на браншу, у великој већини случајева се поштују, а занатлије и угоститељи додају да је и њима, али и њиховим муштеријама, већ прешло у навику да носе маске, дезинфикују просторије и руке, те да држе дистанцу.

Related posts

Дервенћанке у „Ритму
Европе“ наступају 29. октобра

Derventski List

Камере нису радари, али евидентирају прекршаје

admin

Наредба о радном времену
за предстојеће празнике

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još