EкономијаИЗДВОЈЕНО

ЗАПУШТЕНУ ПАРЦЕЛУ У ВЕЛИКОЈ ПРЕТВАРА У АЛЕЈУ ЉЕШНИКА

Сеад Диздаревић из Велике, који дуги низ година живи у САД-у, откупио је запуштено и зарасло земљиште у свом родном крају, те подиже засаде љешника на површини од 260 дунума.

Парцелу је протеклог уторка обишао начелник општине Милорад Симић са сарадницима, те се упознао са пројектом.

Координатор послова у овом пројекту Ахмет Карабеговић истакао је везаност Диздаревића за родни крај одакле је и проистекла жеља да улаже у обнову инфраструктуре и развој пољопривреде.

  • Инвестиција је прије свега начин да се ово земљиште врати у првобитно стање, али и једна врста подршке локалној заједници ангажовањем домаћих фирми у изградњи инфраструктуре и покретању нове производње – казао је Карабеговић додавши да је вриједност инвестиције неколико стотина хиљада марака.

Симић је нагласио да читав пројекат заслужује подршку.

  • Ово је прави примјер како дијаспора може да помогне локалној заједници. Општинска управа је упућена у развој и реализацију пројекта, а мој задатак је да овом тиму пружим подршку и омогућим да без проблема заврше започето – закључио је Симић.

„Еко – Босанска посавина“ је преузела послове припреме, обраде и садње култура, а инжењер воћарства и виноградарства Бранислав Чокић нагласио је да је у питању густи склоп садње, те да је циљ рентабилност парцела, односно већа искористивост површине.

  • Уз нашу логистику Диздаревић је засадио 16.450 стабала љешника. Први значајан род очекујемо у петој години од садње културе, а до тада примјењујемо систематско окопавање и уређење међуредног и редног простора – казао је Чокић уз констатацију да љешњак није захтијевна биљка, тражи редовно окопавање и резидбу, а земљиште као и код осталих дугогодишњих засада треба да буде што квалитетније.

Пласман

Бранислав Чокић наводи да пласман љешњака није проблем, те да једини проблем може бити тај да га нема довољно.

  • Сав принос је ове културе планиран је за свјетско тржиште и тај пласман је обезбијеђен још при планирању садње – изјавио је Чокић.

Related posts

„ПРЉАЧУ“ ОКИТИЛА НИСКА СТИХОВА

admin

ПАЉЕЊЕ БАДЊАКА И ОВЕ ГОДИНЕ ИСПРЕД ХРАМА

admin

Корона десетковала одјељења

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još