ДруштвоИЗДВОЈЕНО

За уреднији и љепши изглед града 680.000 КМ

Програмом заједничке комуналне потрошње, који ове године износи 680.200 марака, град ће добити уреднији и љепши изглед, а његово провођење увелико је у току.

Овим програмом, који је Скупштина града усвојила у фебруару, обухваћени су издаци за чишћење јавних површина у урбаној зони, одржавање, уређивање и опремање јавних зелених површина, одржавање јавних саобраћајних површина, одвођење атмосферских и других вода и утрошак електричне енергије на јавним површинама. Такође, предвиђено је и одржавање јавне расвјете, зоохигијена, одржавање и модернизација објеката ЗКП-а, расходи за закуп земљишта и украшавање града.

Дио ових активности које су планиране за овај период године, како објашњавају у Одјељењу за стамбено -комуналне послове Градске управе, увелико се проводе.

– Ми већ имамо склопљен уговор за дјелатности зоохигијене, односно збрињавање паса луталица, а други уговор за ту намјену је у припреми. У припреми је уговор за одржавање јавних зелених површина које подразумијева ручно и машински кошење, као и крчење и чишћење запуштених јавних зелених површина, орезивање високог дрвеће и одржавање јавних зелених површина хортикултуре, односно набавка сезонског цвијећа и уређење тргова и површина које иначе буду украшене цвијећем – рекли су у одјељењу.

Износ за зоохигијену повећан је са 10.000 КМ колико је било издвојено лани, на око 20.000 КМ и уговори за хумано збрињавање паса луталица, како су истакли, сваке године се потписују.

– Ове године имали смо уговор за збрињавање 30 паса луталица и он је прије краја првог тромјесечја испуњен, а у току је припрема за нови уговор – рекли су у одјељењу подсјећајући да је прошле године реализован и пројекат у оквиру којег су пси чиповани и стерилизовани.

Додају да осуђују сваки нехумани чин који се односи на псе луталице и друге животиње, те да су неопходне јаче контроле како би се стало у крај неодговорним појединцима.

Највећи износ средстава из Програма заједничке комуналне потрошле предвиђен је за потрошњу електричне енергије у граду и мјесним заједницама гдје постоји јавна расвјета, и то 255.000 марака.

– Издаци за електричну енергију за јавну расвјету су највећи зато што се из године у годину шири обухват подручја који је покривен јавном расвјетом, а расвјетна тијела раде по устаљеном плану. Ми још увијек нисмо искористили облике уштеде на начин да се угрози комфор. Планира се постепен прелазак на лед расвјету и замјену расвјетних тијела, као и даљинско очитавање потрошње електричне енергије – појашњавају у   одјељењу.

Програмом заједничке комуналне потрошње, између осталог, за чишћење јавних површина у урбаној зони планирано је 115.000 КМ, за одржавање, уређивање и опремање зелених површина 80.000, за одржавање јавних саобраћајних површина 70.000, за уређивање јавних површина 50.000 КМ, за одвођење атмосферских и других вода са јавних површина 39.000, за одржавање јавне расвјете 39.000, за одржавање и модернизацију објеката ЗКП-а 6.000, за закуп земљишта 1.200 и за украшавање града 5.000 КМ.

Из одјељења додају да би ускоро требало да почне и насипање и одржавање локалних путева, с обзиром да је и овај програм усвојен у Скупштини града.

Цвијеће

Градске алеје, тргови и кружни токови већ краси ново прољећно цвијеће, и то на Тргу православља и Тргу ослобођења, на зеленим површинама на раскрсницама код Поште, улица Марије Бурсаћ и 1. маја, као и на кружним токовима, спомен – обиљежју Чардак и паркићу у Улици Краља Петра Првог.

– Настојаћемо да обогаћујемо површине предвиђене за садњу украсног цвијећа. Такође, трудимо се да, гдје имамо прилику, сезонско цвијеће мијењамо трајнијим цвјетним жбуњем – рекли су у Одјељењу за стамбено – комуналне послове.

Related posts

Покренуте процедуре за пројекте вриједне више од 56.000 КМ

admin

Титула ђака генерације испуњење сна

admin

ПОКЛОНИ ЗА ПРВОРОЂЕНУ БЕБУ ДУЊУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još