Друштво

Због врућине и уједа инсеката све чешће код љекара

Тегобе због висoких љетњих температура повећале су број пацијената протеклих дана у дервентском Дому здравља, а љекарима се у посљедње вријеме јавља и све већи број грађана са убодима и уједима инсеката, а забиљежена су и два случаја уједа змије.

Руководилац Службе хитне помоћи др Давор Ђурић казао је да се значајан број пацијената јавио у Дом здравља са алергијском реакцијом на убод инсекта, најчешће осе и стршљена, а овој служби већ припремају нове дозе адреналинске терапије, која је први дио лијечења оваквих случајева.

– Љети су најкарактеристичнији убоди инсеката, оса и стршљенова који доводе до алергијске реакције, односно колапса, пада артеријског крвног притиска, осипа и гушења и то су веома брзе реакције. Такође, у зависности од мјеста убода долази до отока, а пацијенте третирамо стандарном терапијом, а то је адреналин којег смо доста потрошили ове сезоне и припремили за наредни период – објаснио је др Ђурић додавши да су у Служби хитне помоћи имали и два пацијента са уједном змије.

– Нажалост, не располажемо серумом у случајевима змијског уједа, али стандардна терапија коју примјењујемо, а која је увертира у саму терапију угриза јесу инфузија, кортикостероиди и антихистаминик, уз подвезивање екстремитета гдје је дошло до угриза и брз транспорт до добојске болнице. Један случај је био угриз змије отровнице –  рекао је др Ђурић додавши да су честе и интервенције због угриза паука и крпеља.

– Такође, велики број пацијената нам се јавља са повредама приликом рада, и то повреде моторком и другим алатима за рад, што је и иначе карактеристично за овај период, а чему најчешће пресуди тренутак непажње – рекао је руководилац Службе хитне помоћи додајући да високе темепературе највише проблема задају радницима на отвореном и у радним колективима са великим бројем радника на једном  мјесту.

– Због лоше климатизације и вентилације радног простора, пацијенти колабрирају, буду прегријани или се осјећају лоше. Свакако, сви пацијенти не узимају довољно воде и не прилагођавају исхрану, а требало би да се више посвете припреми на рад, односно уносу довољне количине хране и пића. Такође, апелујем на послодавце да обрате пажњу на услове рада, јер се током великх врућина мора водити рачуна о провјетравању простора и климатизацији и уопштено стварању оптималних услова за рад – апеловао је др Ђурић савјетујући грађанима да у љетњем периоду воде рачуна о исхрани, која треба бити обогаћена воћем и поврћем и довољним уносом течности, те на отвореном не бораве у најтоплијем дијелу дана.

Довољне количине лијекова

Како је истакао руководилац Службе хитне помоћ ова служба је опремљена лијековима потребним за брзе реакције.

– Имамо довољне количине адреналина, кортикостероида, антихистаминика код убода инсеката, уопште алергијских реакција – рекао је др Давор Ђурић.

Related posts

Љубица Гаврић
прославила 100. рођендан

Derventski List

Средоје Новић вечерас представља
књигу „Од Детлака до Ист Ривера“

Derventski List

Срећан 1. мај, Међународни празник рада

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još