Друштво

Због врућине и уједа инсеката све чешће код љекара

Тегобе због висoких љетњих температура повећале су број пацијената протеклих дана у дервентском Дому здравља, а љекарима се у посљедње вријеме јавља и све већи број грађана са убодима и уједима инсеката, а забиљежена су и два случаја уједа змије.

Руководилац Службе хитне помоћи др Давор Ђурић казао је да се значајан број пацијената јавио у Дом здравља са алергијском реакцијом на убод инсекта, најчешће осе и стршљена, а овој служби већ припремају нове дозе адреналинске терапије, која је први дио лијечења оваквих случајева.

– Љети су најкарактеристичнији убоди инсеката, оса и стршљенова који доводе до алергијске реакције, односно колапса, пада артеријског крвног притиска, осипа и гушења и то су веома брзе реакције. Такође, у зависности од мјеста убода долази до отока, а пацијенте третирамо стандарном терапијом, а то је адреналин којег смо доста потрошили ове сезоне и припремили за наредни период – објаснио је др Ђурић додавши да су у Служби хитне помоћи имали и два пацијента са уједном змије.

– Нажалост, не располажемо серумом у случајевима змијског уједа, али стандардна терапија коју примјењујемо, а која је увертира у саму терапију угриза јесу инфузија, кортикостероиди и антихистаминик, уз подвезивање екстремитета гдје је дошло до угриза и брз транспорт до добојске болнице. Један случај је био угриз змије отровнице –  рекао је др Ђурић додавши да су честе и интервенције због угриза паука и крпеља.

– Такође, велики број пацијената нам се јавља са повредама приликом рада, и то повреде моторком и другим алатима за рад, што је и иначе карактеристично за овај период, а чему најчешће пресуди тренутак непажње – рекао је руководилац Службе хитне помоћи додајући да високе темепературе највише проблема задају радницима на отвореном и у радним колективима са великим бројем радника на једном  мјесту.

– Због лоше климатизације и вентилације радног простора, пацијенти колабрирају, буду прегријани или се осјећају лоше. Свакако, сви пацијенти не узимају довољно воде и не прилагођавају исхрану, а требало би да се више посвете припреми на рад, односно уносу довољне количине хране и пића. Такође, апелујем на послодавце да обрате пажњу на услове рада, јер се током великх врућина мора водити рачуна о провјетравању простора и климатизацији и уопштено стварању оптималних услова за рад – апеловао је др Ђурић савјетујући грађанима да у љетњем периоду воде рачуна о исхрани, која треба бити обогаћена воћем и поврћем и довољним уносом течности, те на отвореном не бораве у најтоплијем дијелу дана.

Довољне количине лијекова

Како је истакао руководилац Службе хитне помоћ ова служба је опремљена лијековима потребним за брзе реакције.

– Имамо довољне количине адреналина, кортикостероида, антихистаминика код убода инсеката, уопште алергијских реакција – рекао је др Давор Ђурић.

Related posts

Владика освештава цркву у манастирском комплексу

admin

Представљен драгоцјени запис о Осињској бригади

admin

Објављен правилник за капиталне
инвестиције у пољопривреди

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još