ИЗДВОЈЕНОНовости

Земуновић опозван са функције
предсједника парламента

Скупштина града већином гласова одборника, односно 15 „за“ и 13 „против“ опозвала је Мирка Земуновића са функције предсједника парламента.

Приједлог за опозив поднијело је 15 одборника СНСД-а, СП-а, Уједињене Српске, СПС-а, ХДЗ-а и НДП-а, а шеф Клуба одборика СП-а Славен Гојковић образлажући тај приједлог истакао је да Земуновић своју дужност није обављао у складу са законом и пословником о раду Скупштине града.

– Предсједник Скупштине Мирко Земуновић своја права и дужности утврђене законом, Статутом града и Пословником о раду Скупштине није вршио у складу са наведеним актима. Он је у више наврата нарушио дигнитет и углед Скупштине и на до сада одржаним сједницама није успио да заступа, представља и води сједнице на начин да осигура поштивање начела и одредаба закона и пословника. Такође, он је више пута нарушио и пропустио да одржи ред, спријечи и санкционише некоректно и недолично понашање одређеног броја одборника према својим коелгама и другим учесницима на сједницама, чиме је угрозио нормалан рад скуштине и поштовање одредби Етичког кодекса скупштине – рекао је Гојковић додавши да је и у ранијем периоду било грешака од стране предсједника парламента, али да предлагачи сматрају да је и наведено довољно за смјену.

Земуновић је казао да наведени разлози за смјену нису конкретни, већ преписане одредбе статута и пословника.

– Од 11 одржаних сједница имате замјерке на четири сједнице. Сматрам да нисам нарушио дигнитет Скупштине и нисам константно кршио пословник – рекао је Земуновић прочитавши своју изјаву из записника са одржане сједници Комисије за избор и именовање на којој је приједлог за опозив разматран.

Дискутујући о овој тачки одборница Сања Димитрић казала је да ће резултат нове смјене предсједника Скупштине града бити финансијска штета по буџет града.

– Претходна смјена је била финансијско оптерећење буџета од око 40.000 КМ. Поново се свјесно иде у исти трошак. Једини мотив за смјену предсједника је новац – рекла је Димитрићева.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш подсјетио је да је садашња опозиција док је имала већину увела функцију другог потпредсједника парламента, што је такође био трошак по буџет града.

– За плату потпредсједника скупштине за вријеме проведено на функцији и „бијели хљеб“ дато је око 46.000 КМ. Ово говорим у контексту навода одборнице Димитрић да 15 одборника приједлогом за опозив предсједника Скупштине завлачи руке у џепове грађана – рекао је Томаш.

Одборник СП-а Бојан Радановић рекао је да сматра да је приједлог за опозив оправдан, с обзиром на константно и свјесно кршење пословника од стране предсједника.

– У вођењу сједница види се необјективност и дрзак пруступ према појединим одборницима уз омаловажавање Скупштине и саме функције предсједника парламента – истакао је Радановић.

Одборник ПДП-а Мирко Петрић казао је да сматра да је Земуновић одговорно водио сједнице и да при томе није фаворизовао одборнике, наводећи да је често подржавао и одлуке и документе које је предлагала власт.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић казао је да је овакав приједлог у претходном периоду већ имао судски епилог.

– Право већине од 15 одборника јесте да то поново покрене, иако сматрам да је то недосљедно. Моје је мишљење да је предсједник одговорно водио сједнице и уважавао све одборнике, па у неким случајевима чак и одборнике позиције више. Нема говора о нарушавању дигнитета парламента и мислим да без потебе постајемо град случај – нагласио је Катанић.

Одборница Сања Димитрић коментаришићи одлуку о опозиву поновила је да се ради о трошку за буџет града.

– Бурно сам реаговала на овакав потез, јер када тражимо новац за превоз ученика, уџбенике или да се пензионерима купи огрев, нема новаца, а заправо га очигледно има, јер је овдје ријеч о око 40.000 КМ, колико је „коштао“ Дервенћане први опозив предсједника. Ја сам замолила потписнике да одустану јер ако остану при своме праве штету и финансијску, грађанима, а и себи, политичку. Ово све инсинуира да је плата предсједника Скупштине превелика, без обзира што смо је смањили прије неког времена, мислим да би се избјегли овакви сценарији да је плата мања – казала је Димитрићева истакавши да је би се средства у износу од 40.000 КМ могла искористити у друге сврхе.

– На примјер, школа у Осињи има проблем са превозом, а за та средства бисмо могли искористити за набавку комбија, тако да бисмо ријешили тај проблем – додала је Димитрићева.

 

Related posts

Промјена режима саобраћаја
на Тргу ослобођења

Derventski List

Повећане основице за исплате борачким категоријама

admin

Вашар ће 172. пут бити
лична карта Дервенте

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Коју врсту манифестација у граду најрадије посјећујете: