Друштво

Идеалан спој теорије и праксе

Занимања из области пољопривреде и прераде хране већ неколико година препозната су као веома атрактивна за ученике, што због стручне праксе, тако и због општег знања које се стиче током четворогодишњег школовања, а Стручна и техничка школа већ другу годину заредом планирала је упис једног одјељења агротехничара.

Директорица школе Бранка Јовић објашњава да се наставни програм за ово занимање састоји од општеобразовног и стручног дијела.

– Ђаци током четири године усвајају основна знања и вјештине из области пољопривредне производње, а омогућено им је и путовање на домаће и међународне сајмове, што је свршеним основцима такође примамљиво при избору будућег занимања – казала је Јовићева додавши да је програм осмишљен у складу са домаћим и свјетским трендовима у области пољопривреде.

– Ученици су оспособљени да препознају специфичности појединих технологија у биљној и анималној производњи, да примијене технологије узгоја биљне и анималне производње, употребљавају пољопривредне машине, уређаје, алате и опрему у производњи, те да одаберу методе и средства за заштиту биља. Они такође резимирају и проводе начела добре пољопривредне праксе и одрживог развоја, прате и примјењују законске прописе заштите на раду и заштите животне околине, те примјењује основе предузетничког пословања и организације рада – објаснила је директорица истичући да свршени агротехничари имају широку лепезу могућности за запослење.

– Ово занимање пружа могућности запослења на различитим мјестима, као што је рад у јавним установама, самозапошљавање у систему пољопривредног предузећа, рад у ратарским, воћарским, виноградарским и винарским предузећима, те пољопривредним апотекама, пластеницима, стакленицима, пчелињацима и винотекама, као и на линијама за прераду пољопривредних производа. Такође, знање стечено у овом програму пружа добру основу за наставак школовања и усавршавања у овом домену – објаснила је Јовићева.

Стручна и техничка школа ове године уписује укупно 120 ученика у по једном одјељењу техничара ЦНЦ технологија, агротехничара и кувара, те комбинованом одјељењу обрађивач метала резањем и бравар – заваривач, као и једном комбинованом одјељењу трговачки и царински техничар.

Сва занимања која су планирана за упис у идућој школској години у Стручној и техничкој школи доступна су на интернет порталу Дервентског листа www.derventskilist.net.

Стручна и техничка школа

ЗАНИМАЊЕ              СТЕПЕН           БРОЈ ОДЈЕЉЕЊА   БРОЈ УЧЕНИКА

Техничар ЦНЦ                    IV                                    1                          24

технологија

Обрађивач метала               III                                   ½                           12

резањем

Бравар – заваривач               III                                   ½                           12

Агротехничар                           IV                                   1                            24

Трговачки техничар           IV                                    ½                           12

Царински техничар            IV                                    ½                           12

Кувар                                   III                                    1                              24

 

Related posts

СВА МЕХАНИЗАЦИЈА И ДАЉЕ НА ТЕРЕНУ

admin

Из „Амике“ патике за све ученике

Derventski List

Узгајивачи оваца
добили корисне савјете

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još