Новости

Избори у мјесним заједницама сутра

Грађани Дервенте сутра бирају чланове савјета 39 мјесних заједница, а бирачка мјеста биће отворена од десет до 17 часова.

Из ове комисије су напоменули да ће избори бити проведени у 39 од укупно 42 дервентске мјесне заједнице, с обзиром да нису поднесене кандидатске листе за Горњи Вишњик, Костреш и Трстенце за шта је рок био 30. септембар.

– Комплетиране су кандидатске листе за 39 мјесних заједница и одређене локације локације бирачких мјеста, а током викенда одржана је обука за чланове бирачких одбора, који су сада комплетирани. Преостало је да припремимо изборни материјал, да стигну одштампани гласачки листићи и обрасци – рекли су у изборној комисији.

Подсјетили су, такође, да је број бирача који морају изаћи на изборе како би избори били успјешни прописан Статутом града и то у складу са бројем бирача у припадајућој мјесној заједници.

– У мјесним заједницама које броје од 1.000 до 3.000 бирача, а што је у Дервенти случај са градским мјесним заједницама, те Великом Сочаницом, Лугом и Осињом, потребно је да изађе најмање 50 бирача, а у осталим мјесним заједницама, које имају до 1.000 бирача, 30. У мјесним заједницама које прелазе 3.000 бирача по бирачком списку, а то су мјесне заједнице Укрина и Дервента 2, потребна излазност да би избори били успјешни је најмање 70 бирача – казали су из Градске изборне комисије.

Бирачко право могу остварити бирачи који имају пребивалиште на подручју мјесне заједнице и чије се име налази у изводу из Централног бирачког списка за мјесне заједнице. Да би остварили своје бирачко право бирачи су дужни предочити један од важећих идентификационих докумената,  односно личну карту, пасош или возачку дозволу.

Понављање избора

Из Градске изборне комисије подсјетили су да уколико на изборе не изађе потребан број бирача, у тим мјесним заједницама избори ће бити поновљени у року од 15 дана са истим кандидатским листама.

Related posts

Дијелови Доње Лупљанице без струје

Derventski List

ПРИ КРАЈУ ОБНОВА РАСВЈЕТЕ, СЛИЈЕДИ САНАЦИЈА УЛИЦА

admin

Дан када је стигла слобода златним словима уписан у историју

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Које теме бисте вољели да буду заступљеније у Дервентском листу:

Хвала што сте гласали!