Друштво

ИЗГУБЉЕНИ ЖИВОТИ У САОБРАЋАЈУ ПАЛЕ АЛАРМ

Саобраћајне незгоде које су на подручју Дервенте у посљедње вријеме постале учестале и које су завршавале са трагичним исходом, упалиле су аларм како би сви учесници у саобраћају били још опрезнији.

Протеклог викенда, у току 24 часа, на истој дионици пута Дервента – Прњавор у Лугу догодиле су се двије саобраћајне незгоде, а једна од њих однијела је два живота. Само неколико дана прије тога, живот је изгубио и младић на локалном путу у Церанима.

У првој незгоди, у суботу, око 20.10 часова Д.С. из Дервенте задобио је теже повреде, те је хоспитализован у Унивезитетском клиничком центару РС у Бањалуци, док су остали учесници у незгоди задобили лаке тјелесне повреде.

Друга саобраћајна незгода догодила се у недјељу, око 12.15 часова, у којој је учествовао М. С. из Дервенте који је управљао комбијем и држављани Србије у „мерцедесу“ В.П, Ђ. П, Р .П. и Ј. П. Животе су у овој несрећи изгубили возач „мерцедеса“ и његов сувозач, док је Дервенћанин задобио тешке тјелесне повреде.

Управо су ове трагедије повод да се још једном упути апел свим учесницима у саобраћају да буду опрезнији. Предсједник Савјета за безбједност саобраћаја у Дервенти Синиша Ђекић истиче да сви који су у саобраћају морају да буду обазриви, да возе савјесно, те да се придржавају саобраћајних прописа.

– Важно је да се сви придржавамо закона, саобраћајних знакова и прописа. Пјешаци треба да се крећу тако да их возачи могу на вријеме уочити, а када је видљивост смањена, усљед магле или ноћу, дужни су да на себи имају рефлектујући прслук. Бициклисти и мотоциклисти су обавезни да носе кациге и да вожњу прилагоде прописима и саобраћајним знаковима – упозорио је Ђекић додавши да близина школе треба да буде озбиљна опомена свим учесницима у саобраћају.

Ђекић се осврнуо и на чињеницу да су саобраћајне несреће, које су се догодиле за викенд, обје биле у близине школе у Агићима, казавши да то треба да буде додатно упозорење возачима и родитељима ђака. Нагласио је и да саобраћајним незгодама највише кумује неприлагођена брзина и вожња под утицајем алкохола.

– Брзина треба бити прилагођена временским условима и ограничењима и то је основа која се мора поштовати. Везање појаса, сигнализација, те техничка исправност возила су елементи који се подразумијевају – казао је Ђекић уз посебан осврт на пољопривредну механизацију.

– Пољопривредне машине треба да буду под ротацијом, без обзира на категорију пута којим се крећу – нагласио је.

Опрезно поред школе

Предсједник Савјета за безбједност у саобраћају је упозорио и на проблем неприлагођене брзине и непрописног паркирања у близини школа.

– Апелујем на родитеље да при довођењу дјеце у школу, возила остављају на паркингу, а не на ивичњацима и зеленим површинама, како би саобраћај могао неометано да функционише и како би дјеца, као учесници саобраћаја, била безбједна – нагласио је Синиша Ђекић.

Related posts

Испаљено више ракета него у прошлој сезони

admin

ЦНЦ техничари добили модерно опремљен кабинет

admin

Дервенћанин Никола окупио
бројне љубитеље аутомобила

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još