ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ИЗРАДА СЕПЕТА НЕКАДА УНОСАН ЗАНАТ, САДА САМО ХОБИ

Пензионер Ђуро Стојић, који се плетењем и израдом сепета бави већ 40 година, од заборава чува вјештину стварања предмета без којег се некада није могло замислити било које домаћинство.

Стојић је занат научио од оца, а једина конкуренција до сада му је био рођени брат, који је у међувремену одлучио да одустане од овог посла.

– Отац је био познати сепетар. По повратку из војске, нисам могао да пронађем посао и по савјету оца, пристанем да ме подучава. Требало ми је само мало стрпљења и труда да научим технику плетења сепета, а иако сам се убрзо запослио, наставио сам да израђујем сепете – сјећа се Стојић и додаје да је то тада била лијепа додатна зарада, прије свега јер су у то вријеме сепети били веома тражени.

Сама чињеница да је од плетења сепета саградио кућу, а да је један сепет коштао колико и један цријеп говори о томе колико су то некада били тражени производи и колико их је овај времешни занатлија исплео.

– Било је то неко другачије вријеме. Знао сам да примом наруџбу за 600 – 700 комада. Све што имамо, све што смо направили и саградили, све је то од сепета – тврди Стојић  додајући да су се времена промијенила, па је данас ријеткост да неко дође и купи сепет који ће користити за било шта друго осим за украс.

– Данас моје сепете купују људи који их носе у иностранство, за поклон или као подсјетник на прошла времена. Ни раније, а ни сада не идем на пијаце да бих продао сепете. Увијек сам био на гласу као занатлија којем је квалитет на првом мјесту и увијек су сви долазили код мене у радионицу и куповали сепете. Ипак, све је мање купаца – истиче Стојић.

Овај занатлија тврди да је плетење сепета веома једноставно, а за њихову израду користи жестику.

– Најједноставније је користити сирову жестику, јер је тада најеластичнија. Наравно, може се сепет израдити и од лијеске, јер је веома савитљива, али у том случају сепет значајно губи на квалитету – тврди Стојић.

Цијене

Цијена сепета, како Ђуро Стојић каже, је универзална, и без обзира на величину истог и материјал, износи десет марака. Стојић универзалну цијену објашњава чињеницом да је много теже направити мали сепет.

Related posts

Солидан род кукуруза,
бригу задаје откупна цијена

Derventski List

Видовданско вече духовношћу обасјало град

admin

Славиша Малић
добија нови дом

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još