ДруштвоИЗДВОЈЕНО

КИША И ХЛАДНОЋА ОДГАЂАЈУ БЕРБУ ПОВРЋА

Готово свакодневна киша, неријетко и град, те ниске температуре ваздуха за ово доба године кумовали су прилично лошем стању у баштама и пластеницима.  Готово све повртарске културе увелико касне, а ратари се боре да одбране биљке од разних биљних болести.

Иако је календарски вријеме приспијећа појединих сорти поврћа, неповољне временске прилике довеле су поједине биљке у фазу стагнације. Температуре које ноћу падају испод 12 степени Целзијуса успоравају развој повртарских, па се биљке боре да опстану. Краставац, парадајз, паприка, који у пластеницима код домаћих произвођача приспијевају у овом периоду, слабо дозријевају, због чега пријети развој разних биљних болести.

Дервентски ратари, како кажу, настоје да природним препаратима спасе род. Међу њима је и породица Ратковац из Доњег Детлака који проблеме у повртњаку рјешава испробаним методама.

– Дуго година се бавимо овим, имамо и стручну литературу, ишли смо на разна предавања, али искуство је најбоља лекција. Племењача нам за сада задаје највише проблема, а њу настојимо да сузбијемо раствором млијека и воде – тврди домаћин Зоран Ратковац те додаје да највише пажње придају томе да избјегавају вјештачка ђубрива.

– За прихрану биљака користимо и коприву и кокошије стајско ђубриво растворено у води. Такав вид производње смо изабрали јер производе не пласирамо, него прерађујемо – каже Нада Ратковац додајући да на племењачу могу утицати, али не и на ноћне ниске температуре.

– Због тога поврће које се налазе изван пластеника успорено напредује. Берба краставаца и махуна драстично ће каснити – каже Ратковац.

На имању Сретка Николића поврће узгајају искључиво за своје потребе, а према садашњој ситуацији све културе приспјеће нешто касније.

– Поврће је посађено на пјесковитом земљишту, па ми велике количине кише не сметају, јер овакав тип земље брзо упија влагу. Све док нема града, ја сам задовољан – казао је Николић.

Породица Саљи је, пак, платила данак временским непогодама. Наиме, прва тура посађеног расада им је уништио мраз средином априла.

– Доста сам тога морала поново да сијем. Иако поврће слабије напредује, ових дана пристижу паприка и парадајз – рекла је Нада Саљи додајући да је граница за пристизање парадајза, паприка али и краставаца драстично је помјерена.

– Ако се вријеме побољша и мало температура буде виша, надам се да ћу први парадајз убрати средином јула – казала је Саљи.

Иако је година специфична ратари додају да на цијене поврћа највише утичу више цијене репроматеријала.

Нестабилно и идућих дана

Метеоролози и за предстојеће дана прогнозирају нестабилно вријеме са кишом уз сунчане интервале, а за поједине дијелове Републике Српске издата су упозорења због грмљавине. Јутарње температуре, према најавама, кретаће се од десет до 18 степени, а највиша дневна до 25 степена Целзијуса.

Related posts

ПРОСВЈЕТАРИ ДРУЖЕЊЕМ ПРОСЛАВИЛИ САВИНДАН

admin

Подршка спорту од око пола милиона КМ

admin

Несавјесно паљење ватре
угрозило многа домаћинства

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još