Друштво

Корисни савјети
узгајивачима свиња и оваца

Измијењени правилник о подстицајима који се односи на овчарство и свињарство, начин вођења помоћне матичне евиденције, увођење нових произвођача у систем подстицаја, те мјере зашитете на фармама свиња и оваца представљени су данас дервентским узгајивачима.
Презентацију је у Центру за културу организовао Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства у водопривреде Владе РС, а о наведеним темама говорила је виши стручни сарадник за сточарство Радмила Цвијић која је казала да све свиње и овце морају бити уредно евидентиране у ветеринатском информационом систему.
-Представили смо које обрасце и шта од евиденција требају да имају узгајивачи на својим фармама да би могли ући у систем подстицаја, а говорили смо и о биосигурноисним мјерама на фармама свиња, односно шта требају испунити мали произвођачи свиња и комерцијалне фарме свиња у погледу спрјечавање ширења афричке свињске куге, која на срећу до сада није задесила Дервенту – казала је Цвијићева и истакла да промјене у правилнику о подстицаја иду у корист пољопривредних произвођача.
Да је корисно данас одржано предавање потврдио је Дејан Стјепановић из Поља који се свињогојством бави од 2002. године.
-Имам 20 прасилица, а до сада нисам имао проблема на фарми. Свако предавање за нас произвођаче је значајно, као и свака новчана подршка из градског и републичког буџета како би могли бити конкурентни на тржишту – казао је Стјепановић истичући да води посебно рачуна о провођењу свих превентивних мјера на спречавању појаве болести на фарми.
И Горан Кулага из Трстенаца је рекао да је предавање добродошло и да на фарми има 50 оваца, те да остварује право на подстицај.

Related posts

Инклузивним радионицама ученицима приближена свакодневица слијепих особа

admin

Дервентски ученици
креирали апликацију „Edugame“

Derventski List

Уручени поклони прворођеној беби у 2021.

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još