РС-РЕГИЈА

КО КРАДЕ БИСТЕ РАТНИХ ХЕРОЈА?

У посљедње вријеме, случајно или не, са гробаља у Републици Српској, још увек непознати починиоци украли су бисте тројице одликованих ратних хероја Војске Републике Српске.

Ове бизарне и нељудске крађе изазвале су огорчење њихових породица и сабораца, али се стиче утисак да би реакција, прије свих истражних органа и комплетне јавности у Ф БиХ, била далеко жешћа да је ријеч о њиховим одликованим шехидима.

Ових дана огласило се Удружење ветерана Специјалне јединице „Пеша“ са захтјевом полицији Брчко дистрикта да што прије пронађу особе које су украле бисту команданта ВРС Бошка Перића Пеше. Нестанак бисте са гробља у селу Ражљево, надомак Брчког, открили су ветерани 29. децембра приликом посете гробу свог ратног команданта.

– Тражимо да починиоци буду пронађени, а биста враћена на њено мјесто – поручили су саборци и поштоваоци легендарног Пеше, који је у 22. години 1994. године погинуо на мајевичкој Лисачи. Одликован је Орденом Милана Тепића, а постхумно и Орденом Обилића.

Полиција још од септембра прошле године трага за лоповима који су са сеоског гробља у Шерег Илови, код Прњавора, однијели бронзане бисте са споменика легендарном ратном команданту Мотајичког батаљона мајору Недељку Сувајцу Пепи и његовом посинку Горану Попадићу Топу, у 21. години погинулом командиру специјалне јединице Вojске Републике Српске.

– Ову бизарну и срамну крађу доживљавамо као нове пуцње у оне који су јуначки бранили ову земљу, у којој им ни мртвима нема мира – огорчена је Горани Сувајац Милијаш (42), кћерка и сестра упокојених, која је и пријавила случај полицији. Горан је постхумно одликован сребрном медаљом за храброст. Двапут рањавани и исто толико пута одликовани, са орденима Милоша Обилића и Заслуга за народ, Пепа је преминуо 2003. у другом мандату председника прњаворске Борачке организације.

ДОДАТНА ПОТРАГА

Укупна вриједност украдених биста у Прњавору је 18.000 КМ, а у полицији, барем засад, верују да су оне завршиле у рукама оних који не бирају средства да стекну материјалну корист. Само посљедњих мјесеци више од десет биста је украдено на гробљима бањалучке и добојске регије. Нема сумње да је реч о добро организованим криминалцима.

– Симптоматично је то да је у кратком времену, и трећем одликованом борцу ВРС, сада и у Брчком, украдена биста. То нам налаже да додатно широм отворимо очи, како би се казнили преступници – каже извор „Новости“ из полиције.

http://www.novosti.rs

 

Related posts

Данас почиње исплата пензија за април

admin

ЈАХОРИНА: РЕКОРДНИХ 6.000 СКИЈАША У ЈЕДНОМ ДАНУ

admin

ОПЕРАЦИЈА „КОРИДОР“ НА ФИЛМСКОЈ ТРАЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još