ИЗДВОЈЕНОНовости

КРЕЋЕ ИЗГРАДЊА САВРЕМЕНОГ ВАТРОГАСНОГ ДОМА

Начелник општине Дервента Милорад Симић потписао је данас уговор са предузећем „Винковић“ из Оштре Луке за прву фазе изградње ватрогасног дома у Мотајичкој улици, чиме ће Територијална ватрогасна јединица послије 70 година добити нови објекат, чиме ће се створити услови за још ефикаснији рад у циљу заштите грађана и имовине.

Прва фаза изградње, која је процијењена на 339.300 марака, требало би да буде завршена за 180 дана од дана увођења извођача у посао. Предвиђени износ средстава обезбијеђен је из средстава прикупљених од накнада за заштиту пожара у претходном периоду.

– Осим потписивања уговора са извођачем радова и надзорним органима за прву фазу изградње ватрогасног дома, расписујемо и тендер за обезбјеђење још 300.000 марака предвиђених за другу фазу изградње, те 200.000 КМ за уређење саобраћајница. Очекујемо и око 130.000 КМ донације од Републичке управе цивилне заштите за унутрашње уређење дома и у фази смо набавке ватрогасног возила вриједног око 325.000 КМ. Када се све то сабере, јасно је да се ради о послу вриједном 1.300.000 марака, а све у циљу још ефикаснијег спасавања живота и материјалних добара – рекао је начелник општине Милорад Симић.

Он је нагласио да се ради о великом искораку за Дервенту, јер ће ватрогасци и цивилна заштита имати објекат који задовољава све савремене стандарде.

– Сматрам да је локација за нови ватрогасни дом добра, близу је индустријске зоне. Најдаље за годину објекат у центру града гдје је тренутно смјештена Ватрогасна јединица биће ослобођен и вјероватно ће добити своју намјену – рекао је Симић.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Дервента Славен Пијетловић изразио је захвалност локалној управи за подршку за изградњу новог ватрогасног дома.

– Ватрогасни дом који тренутно користи Ватрогасна јединица Дервента изграђен је 1950. године у самом центру града, гдје је велика фреквенција саобраћаја, што нам представља велики проблем при изласку на интервенције. Затим, гаражни и радни простор, који је изграђен према стандардима из 50-тих година прошлог вијека, није могао да задовољи потребе за даље ширење, напредовање и опремање Ватрогасне јединице. Начелник општине и његови сарадници предложили су да се изгради савремени ватрогасни дом који својим положајем и садржајем може омогућити даљи развој ватрогаства у нашој општини, те њихово брже и ефикасније дјеловање – рекао је Пијетловић додајући да ће када нови ватрогасни дом буде изграђен безбједност грађана и имовине бити много боља.

Представник фирме „Винковић“ Ђуро Винковић рекао је да ће за дан – два изаћи на терен како би се извршиле све неопходне припреме за почетак радова.

– Ми смо спремни да почнемо радове и надам се да неће бити никаквих проблема да испоштујемо рок од шест мјесеци за завршетак посла – рекао је Винковић додајући да ће нови ватрогасни дом, према пројекту, имати све елементе савременог објекта за потребе ватрогасне јединице.

Скупштина општине Дервента донијела је у децембру 2018. године одлуку о изградњи објекта за потребе Територијално ватрогасне јединице у Мотајичкој улици. Општина Дервента је до сада уложила 32.752 КМ у израду техничке документације, премјеравање, геомеханичка испитивања и друге послове који претходе изградњи објекта.

Related posts

Зоран Лазић нови предсједник
Основног суда у Дервенти

Derventski List

ВЛАДИКА ФОТИЈЕ ОБИШАО ХРАМ У ИЗГРАДЊИ

admin

КРОВ НАД ГЛАВОМ ДОБИЈАЈУ ЈОШ 24 РАСЕЉЕНЕ ПОРОДИЦЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još