ИЗДВОЈЕНОНовости

На мапи логора за Србе и пет
мучилишта у Дервенти

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица послије вишегодишњег истраживања утврдио је постојање 322 мјеста заточења у БиХ у којима су противправно затварани цивили и припадници Војске Републике Српске у Одбрамбено -отаџбинском рату, а мапа логора се од данас може погледати на сајту Центра.

На мапи је означено и пет логора за Србе на подручју Дервенте, и то бивши Дом ЈНА, подземне просторије војног магацина у Рабићу, логор „Силос“ у Пољу, просторије Основне школе „Вук Караџић“ у Пољарима и покретни логор у Жеревцу.

– Ријеч је о прелиминарним резултатима за пријератне општине Бихаћ, Босанска Крупа, Братунац, Брод, Власеница, Дервента, Добој, Зворник, Модрича, Орашје, Оџак, Сребреница, Угљевик и Шамац, као и за Сарајево пет градских и пет приградских општина – рекао је Срни директор Републичког центра Милорад Којић.

Којић је најавио да ће се у наредном периоду мапирати и мјеста заточења у бањалучкој Крајини, западној Крајини, сјевероисточној Босни, средњој Босни, горњем Подрињу, као и у Херцеговини.

Он је рекао да није искључено да постојећи подаци буду накнадно допуњени с обзиром на то да је ријеч о прелиминарним резултатима.

Којић је истакао да треба имати на уму неке специфичности које су пратиле цијели посао око мапирања мјеста заточења, а прије свега чињеницу да неке од локација нису назване онако како се данас зову, да су поједини објекти у међувремену срушени, као и то да на терену због објективних околности, за нека мјеста, није било могуће са сигурношћу означити тачну микролокацију.

– Важно је напоменути и то да тачан број заточеника, за сада, нисмо утврђивали јер бројни су примјери да су људи затварани и на неколико локација, премјештани, скривани од Међународног комитета Црвеног крста – појаснио је Којић.

Према његовим ријечима, као што је то био и случај до сада, Центар се у раду водио званичним документима и базама у посједу ове институције.

Говорећи о појединостима свједочења заточеника, Којић је рекао да је ријеч о правој голготи кроз који су људи прошли, а да су начини злостављања, како физичког, тако и психичког, нешто што здрав људски ум није у стању ни да замисли.

– Осим што су били мучени глађу, жеђу, излагању екстремно високој и ниској температури, тјерани да пију и једу властите измете, па чак и дијелове тијела, мучитељи су затворенике тјерали да се узајамно злостављају, и то на све могуће начине, затварали су их у кавезе са животињама, бацали са високих зграда, док су пребијања, сакаћења и убиства били њихова свакодневица – навео је Којић.

Према његовим ријечима, оно што је људе држало у животу, како су наводили у свједочењу, је чињеница да су ипак имали наду да ће преживјети онда када их региструје МКЦК.

– Имали смо случајева да је на појединим мјестима био затворен само један човјек, што ни у ком сличају није значило да је тортура мања. До њих никада није дошао МКЦК, тако да су џелати, буквално, радили шта су хтјели са тим људима – напоменуо је Којић.

Којић је истакао да је Центар дошао и до податка о постојању такозваних покретних логора, као што је то био случај у селу Жеравац у Дервенти, гдје су логораши држани у камионима и аутобусима, као и у насељу Храсница, општина Илиџа, гдје су били затворени у контејнеру за складиштење јужног воћа.

– Све ове људе, а кроз невиђене тортуре су пролазиле жене, дјеца, старији и немоћни, заробљени припадници ВРС, као и они који су „покупљени“ са улица, радних мјеста – заробљавање је трајно промијенило, и физички и психички. Оно најмање што се за њих може урадити је да у послу који смо започели истрајемо до краја – поручио је Којић.

Којић је позвао појединце и институције да, уколико имају сазнања о евентуалним мјестима заточења или релевантну документацију која може бити од помоћи, да се обрате Републичком центру.

(РТРС)

Related posts

Почела изградња петог кружног тока у Дервенти

admin

Питка вода стиже до 35 домаћинстава у Турским Лужанима

admin

Харис Скелић у логорима Рабић и Поље
мучио и злостављао српске цивиле

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još