Култура

Малени глумци испричали
причу о пријатељству

Премијерно извођење представе „Наш друг Јоца“, која је друга по реду премијера у мају потекла из „кухиње“ Драмског студија у Дервенти, обрадовала је вечерас у „Напретковом“ дому бројне предшколце и основце, али и родитеље доносећи басну о пријатељству, прихватању различитости, добрим намјерама и дјелима.

Представа је настала по тексту писца и пјесника за дјецу Пеђе Трајковића, а текст представе, коју је адаптирао и режирао драматург и ментор Драмског студија Синиша Тешановић, дуго је ишчекиван комад за извођење на великој сцени.

– За наше најмлађе глумце ово је можда и најтежа представа коју су радили с обзиром на то да су савладали сценски говор, покрет и плес. Осим тога, вечерас су по први пут играли на великој сцени што су прижељкивали око годину и сви смо срећни што се то коначно остварило – рекао је Тешановић испричавши да представа прати причу малог лава побјеглог из циркуса.

– Прича прати малог лава који наилази на вјечне ривале – псе и мачке, као и на симпатичног миша и прасе који га не прихватају у своје друштво, јер је другачији од њих. Врцкасти и доброћудни лавић Јоца учи о себи, као и о свијету око себе кроз догодовштине, игре, симпатичне ситуације и дијалоге. На крају, покаже своје велико срце тако што све животиње заједно избави од шинтера и на тај начин се спријатељи са њима – објаснио је Тешановић.

Улогу главног лика, лава Јоце, у овој представи изнио је Борко Топић.

– Није било толико тешко научити текст, а ни улога главног лика ми није била много тешка. Ово је прича о пријатељству, тако да ја, као мали лав, желим да нађем пријатеље и зато причам и са мацама, псима, а спријатељимо се на крају када их спасим – објаснио је Топић, а да јој није било тешко припремити нову представу казала је и деветогодишња Тамара Живковић. 

– У представи глумим лик главне маце, Цице, која малом лавићу причам како да не слуша друге животиње, него само да се дружи са мацама. Јако сам уживала у припремању представе – рекла је Живковићева.

У овој басни лик једног од паса пред публиком је представио Гаврило Тошић.

– Није ми било тешко да се припремим за ову улогу, можда око двије седмице да сам спремао текст. Мислим да смо се баш потрудили око ове представе и да ће нас публика наградити аплаузима – рекао је Тошић.

Related posts

КАДРОВИ ДЕРВЕНТЕ ВЈЕЧНИ НА КАНВАСУ

admin

ПРЕМИНУО ЗОРАН РАНКИЋ, ПОПАРА ИЗ „СРЕЋНИХ ЉУДИ“

admin

„Глуми, ал’ до даске“
у понедјељак

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još