ИЗДВОЈЕНОРС-РЕГИЈА

Мајске пензије веће за десет одсто

Мајске пензије у Републици Српској биће повећане за десет одсто, одлучила је данас Влада Српске која ће за ове намјене мјесечно обезбјеђивати додатних 8,14 милиона КМ, односно 65,12 милиона КМ до краја године.

Влада је с циљем побољшања материјалног положаја пензионера, данас донијела одлуку према којој се општи бод и пензије ванредно усклађују и повећавају за десет одсто, и то од мајске пензије која се исплаћује у јуну, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

На сједници је донесена одлука о одређивању износа најниже пензије, такође ради побољшања материјалног положаја најугроженије категорије корисника права из пензијског и инвалидског осигурања, односно корисника којима је износ пензије одређен по општим прописима нижи од најниже пензије, па им се исплаћује најнижа пензија.

Износи најниже пензије су одређени тако што су износи најниже пензије исплаћене у априлу повећани за десет одсто, односно за исти проценат за који је извршено ванредно усклађивање.

Исплата најниже пензије по овој одлуци почиње од 1. маја, а за реализацију ове одлуке Влада ће обезбиједити додатна средства у износу од око 2.360.000 КМ мјесечно, односно око 18.880.000 КМ до краја ове године.

Износи најниже пензије од 1. маја:

  • до 15 година пензијског стажа – 242,55 КМ
  • за 15 година пензијског стажа и више, а мање од 20 година – 291,08 КМ
  • за 20 година пензијског стажа и више, а мање од 30 година – 339,60 КМ
  • за 30 година пензијског стажа и више, а мање од 40 година – 388,15 КМ
  • за 40 година пензијског стажа и више – 485,19 КМ.

Related posts

ФОРМИРАНА МЕЂУНАРОДНА КОМИСИЈА ЗА СРЕБРЕНИЦУ

admin

УХАПШЕНИ ТЕШЊАЦИ КОЈИ СУ КРАЛИ „ГОЛФОВЕ“

admin

Корона одгађа новогодишње забаве

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još