Kолумнa

МУЦАЊЕ

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Развојно муцање је говорно понашање које карактерише изненадно и учестало понављање, прекидање или продужавање гласова, слогова или речи након што је дете већ почело говорити посве течно, спајајући речи у фразе и  реченице.

Период између друге и пете године живота врло је осетљив период говорно-језичног развоја. У доби од две године деца почињу спајати две или више речи у реченицу. Изговор је неправилан, темпо говора је спорији, а сваки слог једнако наглашен. Између друге и треће године реченице постају дуже, јављају се вишесложне речи, речи које деца често сама и не разумеју, те почињу брже говорити. У тој доби експресивни речник (број речи којима се дете користи) још није велик, изражавање мисли није усавршено, а покрети говорних органа далеко су непрецизни. Ипак, постоји јака жеља за комуникацијом, дете много тога разуме и жели рећи, а још више сазнати и постављати безброј питања. Тада долази до муцања. Важно је да родитељ препозна измењено говорно понашање детета, да се одмах јави логопеду, или психологу, уколико је дете било изложено емоционалној промени, те је одреаговало на њу. Немојте да коригујете дете у говору, да га исмејавате и томе слично. Овај вид понашања је веома чест у школама, када нарушен ритам и темпо говора увелико нарушавају савладавање специфичних школских вештина. Нарушен ритам и темпо говора може да се коригује и доведе под контролу активном терапијом (пацијенти Дома здравља Дервента остварују право на упутницу коју могу на лични захтев или по препоруци узети код педијатра или лекара породичне медицине) где пацијент и логопед заједно са својим кооперантима (вртић, школа, родитељ) могу да доведу говорно функционисање до оптималног нивоа.

Related posts

ПОЛАЗАК У ШКОЛУ

admin

ПРОСТОР

admin

ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНА ДЕЦА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još