Kолумнa

ПОЛАЗАК У ШКОЛУ

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Родитељи веома често имају дилеме у вези са „првим тренутком“ за полазак у школу и спремности детета за прихваћање школских обвеза.

Како би школовање дало задовољавајуће резултате, потребно је да дете постигне одређени степен психичке и физичке зрелости. На основу  тога, прерано, али и прекасно укључивање детета у васпитно-образовни процес за последицу може имати потешкоће у усвајању градива, постизање слабијих резултата, у коначници и губитак мотивације за учење. Предлажем да обавезно обавите детаљан логопедски систематски преглед када дете напуни  две  године, како би били сигурни да добро напредује, добијете савете правилне стимулације детета и превенирамо настанак говорно-језичких поремећаја.

Систематским прегледом за полазак у школу, логопед установи зрелост детета, даје савет родитељима и сагласност која је потребна за полазак у први разред. Логопедски систематски преглед чини батерија тестова који проверавају све ове способности код детета. Из тог разлога пожељно је да се систематски преглед обави што раније, како би време које је преостало било пријатељ детету.

Преглед и саветовање  можете да обавите у логопедској ординацији у Дому здравља Дервента, користећи упутницу коју можете да преузмете код педијатра или породичног лекара на лични захтев.

Related posts

ДИСФАЗИЈА

admin

АТАКСИЈА

admin

ЛОШ ГОВОР

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još