Eкономија

На тржиште Србије
одлазе прве количине рибе

Компанија „Рибарство Марјановић Голд“ у марту ће извести прве количине рибе на тржиште Србије, а овај пословни подухват утолико је значајнији јер се ради о првом извозу живе рибе из БиХ у посљедњих десет године.

Ради се о риби коју „Рибарство Марјановић“ узгаја у базенима рибњака „Прњавор“, а у Србију ће најприје бити извезен амур.

– За извоз је спремно 20 тона рибе, док је један дио већ пласиран на домаће тржиште. Планирали смо да тај извоз буде и прије Божића, али је добијање потребне документације тај посао одгодило за март. Нама је циљ да иступимо на тржиште изван БиХ, а то ће најприје да буде Србија. Ово је први извоз живе рибе из БиХ у посљедњих десет година, јер се тренутно извози искључиво залеђена пастрмка – рекао је власник предузећа Станиша Марјановић.

Осим производње у Великој Сочаници и Билећи, „Рибарство Марјановић“ прије двије године покренуло је узгој рибе и у Прњавору.

– У рибњаку „Прњавор“ послујемо на око 350 хектара површине и узгајамо амура и толстолобик, а с обзиром да је инфраструктура у том рибњаку била у лошем стању, најприје смо морали да је санирамо и припремимо капацитете за производњу. Радимо на санацији и уређењу насипа и путева уз рибњак – нагласио је Марјановић додајући да садашња производња у рибњацима у БиХ није довољна да покрије потребе домаћег тржишта.

– И ми увозимо одређену количину живе рибе, а све зависи од цијене на тржишту, а из разлога што производња у Билећи није довољна да покрије захтјеве наших купаца. Чим дође до повећања производње на домаћем тржишту смањиће се увоз, а мислим да можемо са додатном производњом у Прњавору да утичемо на све то – додао је Марјановић уз напомену да ће уз повећање производње у Прњавору имати потребу за додатним бројем радника. 

Он је подсјетио да „Рибарство Марјановић“ у Великој Сочаници производи рибљу млађ која се потом узгаја у Билећи.

– У Билећком језеру имамо 128  кавеза са капацитетима већим од 300 тона шарана – наводи Марјановић.

Уз повећање производње у плану имају инвестиције у набавку механизације и нових машина за потребе побољшања производње.

Штета

Осим улагања у инфраструктуру рибњака у „Прњавору“ Марјановић истиче да се боре и са штеточинама и рибокрадицама.

– Имамо проблем са коморанима који нам уништавају рибу, али и рибокрадицама који не презају ни од физичког сукоба како би дошли до плијена. Има људи који генерацијама живе од тога и тешко је то у старту рјешити, али вјерујем да ћемо уз помоћ институција и подизањем степена чуварске службе, овоме стати у крај – рекао је Марјановић.

Related posts

Машине и алати под надзором суда

admin

На привредну смотру стиже више од стотину излагача

admin

ПОТПИСАН УГОВОР О КОНЦЕСИЈИ ЗА ОДМОРИШТЕ „БРКИЋА ВОДА“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još