EкономијаИЗДВОЈЕНО

Недостају кадрови металске струке, обућари и грађевинци

У Дервенти је на крају септембра ове године било 6.626 запослених радника, што је за 3,74 одсто више у односу на исти период прошле године када је било запослено 6.387 особа, а највише радника плату је зарађивало у прерађивачкој индустрији и трговинској дјелатности, док је на евиденцији незапослених било пријављено 590 особа.

Подаци су то Пореске управе и Завода запошљавање  Републике Српске који су наведени у Информацији о запошљавању на подручју града, броју и структури незапослених, као и потребним кадровима за развој града, а која је усвојена на посљедњем засједању Скупштине града.

Привреди су, како је истакнуто у информацији, и даље потребни квалификовани обућари, али и радници металске струке разних профила, као и грађевински радници.

Информација коју је обрадило Одјељење за привреду и друштвене дјелатности показује да више од 44 одсто свих запослених ради у прерађивачкој индустрији, око 20 одсто у трговинској дјелатности и области поправке моторних возила, а у структури запослених трећи по заступљености су запослени у области образовања, здравства и социјалног рада, који чине готово 11 одсто свих запослених. У области јавне управе и одбране, те обавезног социјалног осигурања ради три одсто укупно запослених на подручју града, 2,8 одсто чине радници у области саобраћаја и складиштења, 2,4 одсто у области грађевинарства, а 1,7 одсто запослени у области пољопривреде, шумарства и риболова.

У односу на 2019. годину, у 2020. је уочљив пад      запослености за 2,7 одсто, а из надлежног одјељења процјењују да је то резултат утицаја пандемије вируса корона.

– Паду запослености допринијело је негативно дејство Ковид-19, односно утицај на здравље становништва, али је дошло и до негативних економских појава, пада привредне активности, смањења броја запослених, обима производње, заустављања рада занатских и услужних дјелатности, пад извоза, као и смањења обима приватних инвестиција – истиче се у информацији.

Када се ради о структури незапослених, подаци Бироа за запошљавање у Дервенти показују да је закључно са 30. септембром ове године на евиденцији било 590 особа, што је у односу на исти период лани за 31 одсто или 269 мање незапослених.

На евиденцији бироа највише је било особа са средњом стручном спремом, и то економских и пољопривредних техничара, те трговаца,  електротехничара и гиманазијалаца, те 13 медицинских сестара – техничара, а међу квалификованим радницима највише је незапослених бравара, продавача, кувара и атомеханичара. На биру је било пријављено и по девет конобара, обућара и возача теретних возила, те два металостругара.

Међу 68 незапослених са високом стручном спремом (180 и 240 EЦТС бодова) најазаступљенији су били дипломирани економисти, њих девет, по седам правника и инжињера саобраћаја, три професора разредне наставе и један професор српског језика и књижевности. На бироу су била и два мастера.

Посматрајући старосну структуру незапослених, трећина их припада старосној категорији од 30 до 50 година

У информацији је истакнуто да је током прошле и ове године реализовано неколико програма запошљавања вриједних више од 380.000 марака, а који су допринијели запошљавању циљаних група радника. Такође, како се наводи у информацији, креирању планова уписа у средње школе за текућу, али претходне школске године, претходили су разговори између директора школа, представника Бироа за запошљавање и Градске управе, и то у циљу успостављања функционалног система школовања кадрова који су потребни тржишту рада.

Према потребама које су исказали послодавци, обућарској индустрији недостају штепери – лица обучена за рад на шиваћој машини и кројачи горњих дијелова обуће, а којих на евиденцији бироа нема.

Металској индустрији недостају обрађивачи метала резањем, заваривачи, машински техничари млађе животне доби који познају рад на рачунару, лица обучена за рад на ЦНЦ машинама, али и грађевинци разних струка (зидари, тесари, армирачи, фасадери, молери).

Када је у питању  висока стручна спрема, на евиденцији нема пријављених дипломираних инжињера машинства, мехатронике, електротехнике, дипломираних грађевинских инжињера, доктора медицине, дипломираних фармацеута, дипломираних инжењера пољопривреде (смјер заштите биљака), професора физике и хемије.

Предузетници

У Дервенти су, такође закључно са 30. септембром ове године, била регистрована 542 активна предузетника, који су запошљавали 1.060 радника.

Related posts

СУТРА ПОЧИЊЕ ЗАВРШНА ФАЗА „НЕКТАР ФУТСАЛ“ ТУРНИРА

admin

Пронашли смо пут да наставимо развој Дервенте

admin

Упозорење на обилне падавине до петка

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još