Друштво

НЕ ЈЕЊАВА ПОТРАЖЊА ЗА РАЧУНАРСКИМ СТРУЧЊАЦИМА И ОБУЋАРИМА

Усљед све веће потражње за стручњацима из области рачунарства Средњошколски центар „Михајло Пупин“ у предстојећој школској години уписује нови смјер техничар рачунарства и програмирања, а пратећи потражњу за квалификованим кадровима на тржишту рада на листи занимања нашао се и модни обућар.

У оба смјера биће уписана по 24 ђака, а обућарска струка за разлику од рачунарства и програмирања је трогодишња школа.

Из СШЦ „Михајло Пупин“ објашњавају да знање стечено у области рачунарства и програмирања може да буде више него добра основа за даље школовање.

Наставни програм који ученици прате обухвата стручне предмете као што су програмирање, оперативни системи, веб-дизајн, рачунарске мреже и базе података, од којих неки као што је програмирање садрже широку лепезу области од креирања сложених рачунарских система, преко дизајна и креирања веб-сајтова, па све до тренутно тражених знања потребних за креирање мобилних апликација.

Директор СШЦ „Михајло Пупин“ Предраг Дринић истиче да је један од пресудних фактора приликом избора смјера средње школе, могућност да ученици стечено знање могу да искористе као добру основу за даље школовање.

– Знање које стекну може им послужити као добра подлога за студије на техничким факултетима, нарочито на смјеровима као што су информационе технологије, рачунарство и информатика, софтверско инжењерство и слично – рекао је Дринић.

Када се ради о обућарској струци, потражња за квалификованом радном снагом на подручју општине, али и Републике Српске не јењава. Ученици практични дио наставе током школовања изводе у предузећима у нашем граду гдје постоји потреба за сталним приливом квалификованих радника.

Матурант обућарске струке Паула Видић задовољна је знањем које је кроз школовање стекла.

– Веома сам задовољна и теоријским дијелом образовања, као и праксом коју смо стицали у фирми у нашем граду што је био начин да стекнем потпуну слику о радној атмосфери како би се што лакше прилагодила по завршетку средње школе – рекла је Видићева.

Дефицитарно занимање

С обзиром да је смјер модни обућар дефицитарно занимање, ученике који се буду школовали у овом смјеру, очекује новчана стимулација коју даје Влада РС. Ријеч је је о новчаној накнади на мјесечном нивоу у износу од 100 КМ, те плаћање трошкова превоза ученика.

Related posts

Пјевачка група СКУД „Дервента“ освојила сребро

admin

ЗАХВАЉУЈУЋИ СИКУЈУ И ПРИЈАТЕЉИМА ИДУ НА МОРЕ

admin

Историја непобитно расвјетљава
поријекло и владавину Твртка Котроманића

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još