ДруштвоИЗДВОЈЕНО

„Ноћ музеја“ истакла главне
одлике дервентског идентитета

Народна библиотека “Бранко Радичевић“ по десети пут отворила је своја врата у „Ноћи музеја“, а бројни посјетиоци имали су прилику да погледају пет изложби које славе дервентски идентитет са коријенима у прошлости и богатством садашњости.

По први пут, библиотека је понудила све поставке из своје грађе музејске дјелатности и то изложбу посвећену Мирославу Сухају, једном од првих радника у музеју, те изложбу радова ученика од шестог до деветог разреда ОШ „Никола Тесла“, а у оквиру једне од изложби посјетиоци су имали прилику да погледају комаде градске и сеоске народне ношње, предмете и оруђе за израду текстила.

– По први пут смо приказали и изложбу оружја која се састоји од неколико предмета које смо имали у својој збирци и 44 пушке и пиштоља које је нашој збирци поклонио наш суграђанин Недељко Кузмановић из Велике Сочанице. Такође, вечерас смо приказали и изложбу о дервентском Вашару са традицијом дугом 172 године, а коју смо припремали годину и по. Вашар се, кроз све те године, успио одржати и прилагодити се свим промјенама које су га стизале, и као такав је остао један је од значајних дијелова идентитета Дервенте и Дервенћана, те је увршћен је у Листу нематеријалног културног насљеђа РС – казала је директорица библиотеке Мирјана Плиснић додавши да су основни извори за „склапање“ изложбе били Дервентски лист, „Глас Комуне“, књиге Дервенћана и једна брошура о Вашару коју је издало Удружење жена.

– Трудили смо се да изложба буде што обухватнија и да кроз исјечке, слике и доживљаје људи који су долазили на Вашар пренесемо што више година те традиције, а изложба је осмишљена тако да се може допуњавати. Изложбу прати каталог који нуди више детаља – рекла је Плиснићева.

Вечерашња манифестација отворена је на платоу испред библиотеке, а том приликом млада дервентска пјесникиња Евита Бојковац рецитовала је пјесму инспирисану дервентским Вашаром.

– Вечерас сам представила пјесму „Дервентски Вашар, и мислим да је Вашар једна универзална инспирација умјетницима, јер сваке године доноси радост и весеље у наш град – рекла је Бојковчева.

У сарадњи са библиотеком радови ученика Основне школе „Никола Тесла“ представљани су изложбама у већ неколико наврата, а и вечерас је још једна поставка ликовних радова обогатила „Ноћ музеја“.

– Настојимо да барем једном годишње изложимо труд, рад и умјеће ученика наше школе. Веома сам задовољна њиховим залагањем, маштом и креативношћу и цијеним да је већина ученика заинтересована за ликовну умјетност и изражавање на тај начин – рекла је наставница ликовне културе Јелена Бардак додавши да су овом приликом изложени радови са разним мотивима и настали разним техникама.

Одушевљење вечерашњим поставкама нису крили ни наши суграђани.

– Један сам од Дервенћана који носи успомене на одлазак на сајам и на Вашар, који сам могао кроз слике опет да доживим. Велика је разлика у некадашњем одласку на Вашар, у односу на сад. И прије је било љубави, није било струје и мотора, гурали смо цуре на ланчарама и забављали се – рекао је Месуд Садиковић, а Самила Садиковић додала је да су и сви Дервенћани дио историје приказане вечерас.

– Дивно је видјети изложбу, а што се тиче Вашара сјећам се много тога, а има и пуно слика које су потпуно идентичне мом сјећању. Поставка текстилне радиности, тачније строј за ткање ме подсјетио на моју нену која је имала такав, а и изложба у част нашем Мирославу је дивна – казала је Садиковићева.

Да Дервента има своју традицију коју треба да је истиче и даље гради рекла је Гордана Пијетловић.

– Још кад сам живјела у Сарајеву није могла проћи ниједна година да не дођем на дервентски Вашар – казала је Пијетловићева.

Овој манифестацији присуствовали су бројни суграђани, као и представници јавног живота Дервенте, а најмлађи суграђани имали су прилику да се друже са аниматорима и осликавају лица.

Related posts

Немјерљив друштвени значај Црвеног крста

admin

Поклони за чланове „Сунца“

admin

У КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ ПЕТОРО ПРИСТИГЛИХ АУТОБУСОМ ИЗ АУСТРИЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još