ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Од корисне алатке, до извора свађа и опасности

Мобилни и „паметни“ телефони постали су дио свакодневице готово сваког ученика без обзира на узраст, а предности које је током пандемије корона вируса и наставе на даљину имала њихова употреба, пратило је и исто толико недостатака.

У вријеме онлајн наставе друштвене мреже и друге платформе имају кључну улогу у одвијању наставног процеса, те су незамјењив вид комуникације просвјетних радника са ђацима. Међутим, иако је употреба мобилних и паметних телефона забрањена током наставе, ученици се неријетко и у дервентским школама оглуше о забране.

Како тврде директори и педагози, већина сукоба који се десе између ђака у кругу школе, потиче управо са друштвених мрежа због објављивања непримјерених фотографија или коментарисања, али бројних „изазова“ који круже мрежама.

Директор Основне школе „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић окарактерисао је основце као најрањивију групу када је ријеч о употреби мобилних и „паметних“ телефона.

– Имали смо неколико случајева злоупотребе мобилних телефона, када су ученици између себе размјењивали непримјерене фотографије, али смо исто тако имали и неколико случајева када дјеца код куће на друштвене мреже постављају своје фотографије, које нису примјерене – објаснио је Ђурић додавши, да поред наставника, велику улогу у разоткривању опасности са друштвених мрежа, имају сами родитељи.

– Школа је предузела мноштво акција да се ученици усмјере како да искористе све предности дигиталног доба и „паметних“ телефона, али нам је потребна и подршка родитеља, јер школа не  може да утиче на то шта ђаци раде у слободно вријеме – истакао је Ђурић додавши да су разредне старјешине на часовима одјељенске заједнице ђацима представили брошуре које указују на опасности које вребају са друштвених мрежа.

Педагог у Основној школи „19. април“ Гордана Асентић сматра да су „паметни“ телефони моћно оружје у онлајн настави, али његове лоше стране задају проблеме, како ђацима, тако и родитељима и наставницима.

– Ако узмемо у обзир могућности које технологија даје, ради се о моћним алаткама уз помоћ којих се могу учити страни језици, савладавати математички задаци и слично. Али, с друге стране имамо друштвене мреже „фејсбук“, „инстаграм, „тик ток“ које ученици користе код куће, односно у слободно вријеме, и који стварају велике проблеме – каже Асентићева наводећи примјер ученице која је због друштвених мрежа имала проблем у школи.

– Дјевојчицу, која је одличан ученик и увелико чита књиге на енглеском и која је за своје године заиста „зрела“, њени вршњаци почели су по разним виртуелним групама да називају погрдним именима, што је одвело до тога да ученица више није жељела да се јавља на часовима и да посустала је у учењу – казала је Асентићева.

Она сматра родитељи који дјеци купују скупе телефоне и дозвољавају им да буду прекомјерно активни на друштвеним мрежама, уствари им чине „медвјеђу услугу“.

– Друштвене мреже ђаке деконцентришу. Родитељи су ти који морају да пронађу мјеру у употреби друштвених  мрежа код дјеце. Заиста нема потребе да дијете које иде у трећи разред основне школе користи било коју од друштвених мрежа – додала је Асентићева.

У средњим школама истичу да су мобилни и „паметни“ телефони незамјењива алатка у онлајн настави, али да проблем настаје када ђаци телефоне користе током часова у школама. У Стручној и техничкој школи, која броји око 450 ученика, казали су да седам ђака није имало мобилни телефон када се лани прелазило на онлајн наставу.

– Током протекле године телефони су постали неопходни у настави, а до момента онлајн наставе, сматрани су ометајућим фактором – објаснила је педагог ове школе Данијела Милошевић те додала да се школа већ дуже вријеме носи са проблемима који отпочну на друштвеним мрежама у вријеме када су ученици код куће, а који ескалирају вербалним сукобима у кругу школу, али било је случајева и физичког обрачуна.

– Дешавало се и да послије опомене да не користи телефон за вријеме часа, ученик не послуша професора, те му телефон буде привремено одузет – објаснила је директорица ове школе Бранка Јовић додавши да школа организује низ предавања на тему штетности друштвених мрежа и изазова који на њима вребају.

Из Средњошколског центра „Михајло Пупин“ поручују да оправдавају употребу телефона као наставног средства, али и да се противе злоупотребама.

– Појачан педагошко – психолошки рад примјењујемо са сваким од ученика који буду актери неких непримјерених ситуација – казала је педагогица школе Ања Вукојевић објаснивши да су имали ситуацију када је ученик уживо преносио час на друштвеној мрежи.

Закони

Коришћење мобилних телефона у вријеме наставе и снимање видео-клипова за вријеме боравка у школи и њихова даља дистрибуција, према законима о основном и средњем образовању Републике Српске, сматра се тежом повредом обавеза ученика. Међутим, само доношење мобилних телефона у школу, није забрањено.

Related posts

У четвртак предавање и подјела 13 дјечијих аутосједалица

admin

Равноправност полова у
фокусу дводневне радионице

Derventski List

У „ТРОЛУ“ СЕМИНАР ЗА ВАСПИТАЧЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još