Друштво

Основци у школи најкасније до 18. јуна, а средњошколци до 8. јуна

Настава у свим основним школама у Републици Српској биће завршена најкасније до 18. јуна, а у средњим до 8. јуна и начин извођења неће бити мијењан до краја школске године.
Ово је закључено на данашњем састанку који је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић одржала онлајн са предсједницима актива директора основних и средњих школа, директором Републичког педагошког завода Предрагом Дамјановићем и директором Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Бојаном Ђенићем.

Током састанка је констатовано да је на најбољи и једини могући начин организовано извођење наставе у датим околностима, као и да су сви у овом процесу дали свој максимум, саопштено је из ресорног министарства.

Тривићева је упознала предсједнике актива директора о томе да се у континуитету прикупљају спискови заинтересованих радника у просвјети и култури за вакцинисање, које је планирано у предстојећем периоду, а према плану вакцинације Института за јавно здравство Републике Српске.

– То ће бити од нарочите важности с обзиром на настојања да од септембра буде редовно одвијање наставе као што је било и прије појаве пандемије вируса корона – наводи се у саопштењу.

Током састанка је још једном потврђено да ове године неће бити организована експериментална мала матура, као и да ће бити затражено мишљење Института за јавно здравство у вези са извођењем екскурзија и школа у природи.

На састанку је истакнуто да је завршен приручник за наставнике за предмете од националног значаја који ће бити примјењиван у наредној школској години и наглашено да ће ученици прве тријаде у наредној школској години имати могућност примјене дигиталних садржаја, односно уџбеника.

Речено је да ће Влада обезбиједити бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда, свако треће и наредно дијете из вишечланих породица свих разреда основе школе, одличне ученике из вишечланих породица, те побједнике такмичења.

– Такође, Завод за уџбенике и наставна средства ради на ревизији и адаптацији постојећих уџбеника, прегледу садржаја, а у складу са Правилником о стандардима уџбеника за основне школе – наводи се у саопштењу.

Тривићева је напоменула да се ради на изради стратегије развоја образовања за период од 2021. до 2030. године.

Републички педагошки завод је представио нови наставни план за основно васпитање и образовање, те реформу гимназија.

До краја мјесеца биће објављен конкурс за упис ученика у прве разреде средњих школа у школску 2021/22. годину, а и ове године биће стипендирани ученици првог разреда који се одлуче за дефицитарна занимања.

(РТРС)

Related posts

На забаван начин савладавају математику

admin

Традицију и обичаје преносе на своје четири дјевојчице

admin

НА УПИС У ШКОЛУ БЕЗ РОДНОГ ЛИСТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još