Друштво

Основци у школи најкасније до 18. јуна, а средњошколци до 8. јуна

Настава у свим основним школама у Републици Српској биће завршена најкасније до 18. јуна, а у средњим до 8. јуна и начин извођења неће бити мијењан до краја школске године.
Ово је закључено на данашњем састанку који је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић одржала онлајн са предсједницима актива директора основних и средњих школа, директором Републичког педагошког завода Предрагом Дамјановићем и директором Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Бојаном Ђенићем.

Током састанка је констатовано да је на најбољи и једини могући начин организовано извођење наставе у датим околностима, као и да су сви у овом процесу дали свој максимум, саопштено је из ресорног министарства.

Тривићева је упознала предсједнике актива директора о томе да се у континуитету прикупљају спискови заинтересованих радника у просвјети и култури за вакцинисање, које је планирано у предстојећем периоду, а према плану вакцинације Института за јавно здравство Републике Српске.

– То ће бити од нарочите важности с обзиром на настојања да од септембра буде редовно одвијање наставе као што је било и прије појаве пандемије вируса корона – наводи се у саопштењу.

Током састанка је још једном потврђено да ове године неће бити организована експериментална мала матура, као и да ће бити затражено мишљење Института за јавно здравство у вези са извођењем екскурзија и школа у природи.

На састанку је истакнуто да је завршен приручник за наставнике за предмете од националног значаја који ће бити примјењиван у наредној школској години и наглашено да ће ученици прве тријаде у наредној школској години имати могућност примјене дигиталних садржаја, односно уџбеника.

Речено је да ће Влада обезбиједити бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда, свако треће и наредно дијете из вишечланих породица свих разреда основе школе, одличне ученике из вишечланих породица, те побједнике такмичења.

– Такође, Завод за уџбенике и наставна средства ради на ревизији и адаптацији постојећих уџбеника, прегледу садржаја, а у складу са Правилником о стандардима уџбеника за основне школе – наводи се у саопштењу.

Тривићева је напоменула да се ради на изради стратегије развоја образовања за период од 2021. до 2030. године.

Републички педагошки завод је представио нови наставни план за основно васпитање и образовање, те реформу гимназија.

До краја мјесеца биће објављен конкурс за упис ученика у прве разреде средњих школа у школску 2021/22. годину, а и ове године биће стипендирани ученици првог разреда који се одлуче за дефицитарна занимања.

(РТРС)

Related posts

Представљање приручника „Како ли се каже“ вечерас

admin

За три године даровали 862 дозе крви

admin

Мигранти свакодневно у транзиту кроз Дервенту

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još