ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Особе са аутизмом заслужују
већу пажњу друштва

Низом креативних, музичких и ликовних радионица које су позвале на заједништво, разумијевање и прихватање особа са аутизмом данас је на платоу испред Градске управе обиљежен Свјетски дан свјесности о аутизму.

Ову манифестацију заједничким снагама организовали су Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју  „Будућност“ и Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних особа „Сунце“, уз подршку града Дервента.

Корисници центра „Будућност“ и чланови удружења „Сунце“ заједно су са малишанима из вртића „Трол“ и „Бамби“, те ђацима основних школа „Никола Тесла“ и „19. април“ и Средњошколског центра „Михајло Пупин“, послали поруку да особе са аутизмом заслужују подршку и разумијевање цијелог друштва.

Мајка аутистичног дјечака Марина Грубиша Тодоровић казала је да је основна жеља дјеце и породица чланова са аутизмом, прихватање у друштву.

– Сва наша дјеца желе да буду дио заједнице, друштва, да иду у школу и једноставно да буду прихваћени – казала је она додавши да се родитељи непрестано боре за права дјеце са аутизмом, за статус родитеља – његоватеља, као и да се надају подршци институција.

Тамара Видовић истакла је да је Свјетски дан свејсности о аутизму прилика да се друштво боље упозна са свакодневним изазовима породица дјеце са аутизмом.

– Сваки дан нам је другачији и носи изазове – казала је Видовићева.

Предсједница удружења „Сунце“ Татјана Спасојевић истакла је да аутизам данас преовладава у спектру сметњи у развоју.

– О аутизму треба што више да се говори, јер све већи број најмлађих бива погођен и ријеч је о изузетно тешком стању особе и треба пружити подршку и разумијевање, не само дјетету које има симптоме, већ и цијелој породици. Врло је значајно посветити пажњу, подршку породици и обезбиједити активности које ће побољшати живот особе са аутизмом, као и околине у којој та особа живи –  казала је Спасојевићева.

Да аутизам, али и друга стања и сметње заслужују посебну пажњу друштва истакао је и директор Центра „Будућност“ Владан Поповић.

– У протеклих мјесец обиљежили смо три значајна датума и то дане лица са ријетким болестима, лица са дауновим синдромом и свјесности о аутизму. Наша намјера је да покажемо да свако дијете без обзира на своје способности има специфичности и да заслужује пажњу –  казао је Поповић.

Активностима на градском тргу присуствовао је и градоначелник Милорад Симић са сарадницима, као и представници основних и средњих школа, јавних установа и јавног живота у Дервенти. Симић је казао да ће град увијек настојати да подржи све суграђане и овакве манифестације.

– Дјецо, а и ваши родитељи, за читав овај низ година, имате моју подршку, иако вјерујем да можемо и више. Сва дјеца су иста, сви су важни, потребно им је разумијевање и љубав, само некима је потребно више пажње. Захваљујући руководству „Будућности“ и „Сунца“ вјерујем да су побољшани услови живота ове дјеце, као и укључивање у друштво, а оно што је за срећу и понос је и то што обезбјеђујемо превоз сваког дана, тако да дјеца бораве и у дневним центрима – казао је Симић.

У оквиру обиљежавања Свјетског дана свјесности о аутизму 2. априла Народна библиотека „Бранко Радичевић“ била је освијетљена плавом бојом која представља боју аутизма.

Related posts

Божић носи посебну
искру породичне топлине

Derventski List

У библиотеци хуманитарни сајам књиге

Derventski List

Ученици се такмичили у спеловању

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još