ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Особе са аутизмом заслужују
већу пажњу друштва

Низом креативних, музичких и ликовних радионица које су позвале на заједништво, разумијевање и прихватање особа са аутизмом данас је на платоу испред Градске управе обиљежен Свјетски дан свјесности о аутизму.

Ову манифестацију заједничким снагама организовали су Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју  „Будућност“ и Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних особа „Сунце“, уз подршку града Дервента.

Корисници центра „Будућност“ и чланови удружења „Сунце“ заједно су са малишанима из вртића „Трол“ и „Бамби“, те ђацима основних школа „Никола Тесла“ и „19. април“ и Средњошколског центра „Михајло Пупин“, послали поруку да особе са аутизмом заслужују подршку и разумијевање цијелог друштва.

Мајка аутистичног дјечака Марина Грубиша Тодоровић казала је да је основна жеља дјеце и породица чланова са аутизмом, прихватање у друштву.

– Сва наша дјеца желе да буду дио заједнице, друштва, да иду у школу и једноставно да буду прихваћени – казала је она додавши да се родитељи непрестано боре за права дјеце са аутизмом, за статус родитеља – његоватеља, као и да се надају подршци институција.

Тамара Видовић истакла је да је Свјетски дан свејсности о аутизму прилика да се друштво боље упозна са свакодневним изазовима породица дјеце са аутизмом.

– Сваки дан нам је другачији и носи изазове – казала је Видовићева.

Предсједница удружења „Сунце“ Татјана Спасојевић истакла је да аутизам данас преовладава у спектру сметњи у развоју.

– О аутизму треба што више да се говори, јер све већи број најмлађих бива погођен и ријеч је о изузетно тешком стању особе и треба пружити подршку и разумијевање, не само дјетету које има симптоме, већ и цијелој породици. Врло је значајно посветити пажњу, подршку породици и обезбиједити активности које ће побољшати живот особе са аутизмом, као и околине у којој та особа живи –  казала је Спасојевићева.

Да аутизам, али и друга стања и сметње заслужују посебну пажњу друштва истакао је и директор Центра „Будућност“ Владан Поповић.

– У протеклих мјесец обиљежили смо три значајна датума и то дане лица са ријетким болестима, лица са дауновим синдромом и свјесности о аутизму. Наша намјера је да покажемо да свако дијете без обзира на своје способности има специфичности и да заслужује пажњу –  казао је Поповић.

Активностима на градском тргу присуствовао је и градоначелник Милорад Симић са сарадницима, као и представници основних и средњих школа, јавних установа и јавног живота у Дервенти. Симић је казао да ће град увијек настојати да подржи све суграђане и овакве манифестације.

– Дјецо, а и ваши родитељи, за читав овај низ година, имате моју подршку, иако вјерујем да можемо и више. Сва дјеца су иста, сви су важни, потребно им је разумијевање и љубав, само некима је потребно више пажње. Захваљујући руководству „Будућности“ и „Сунца“ вјерујем да су побољшани услови живота ове дјеце, као и укључивање у друштво, а оно што је за срећу и понос је и то што обезбјеђујемо превоз сваког дана, тако да дјеца бораве и у дневним центрима – казао је Симић.

У оквиру обиљежавања Свјетског дана свјесности о аутизму 2. априла Народна библиотека „Бранко Радичевић“ била је освијетљена плавом бојом која представља боју аутизма.

Related posts

ДОНОСИМО РАСПОРЕД ОДЈЕЉЕЊА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

admin

ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЈЕВА ЗА СТАМБЕНО ЗБРИЊАВАЊЕ

admin

За шест фирми из Дервенте 228.000 КМ подстицаја

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još