Друштво

Божић носи посебну
искру породичне топлине

За шесточлану породицу Јовичић, Драгана и Дражану, и њихових четворо малишана, тринаестогодишњу Маријану, деветогодишњег Стефана, седмогодишњег Луку и најмлађег Василија, Божић је посебан дан у години, јер тада све своје обавезе подређују породичној топлини којом испуњавају срца своје породице.
Насупрот свакодневици испуњеној обавезама која оставља све мање простора за заједничке тренутке, Божић је, према ријечима главе породице Драгана прилика да се подсјети на непроцјењиво богатство породице, здравља и заједничке среће.

-Како су наши родитељи пренијели нама, тако и ми настојимо нашој дјеци да пренесемо вриједности породице, благостања и среће коју она доноси. Трудимо се да се придржавамо обичаја и традиције. Једна од припрема за Божић је и шестоседмични пост, а свакако дјечаци се радују и одласку по бадњак, те печењу печенице. Као и ранијих година, тако и ове планирамо да Божић дочекамо уз све те обичаје – казао је Јовичић додавши да са најближим комшијом заједно пече печеницу.

-Комшија и ја заједно печемо печеницу, тако да нас празници зближавају. У вријеме празника, мој брат из Новог Сада такође буде с нама, а прошле године на одушевљење дјеце, али и нас одраслих, возили смо бадњак по крају, сви смо се окупљали, изнијели украсе, храну и пиће, сви заједно празновали и радовали се – казао је Јовичић додавши да је неизоставан и одлазак у цркву, на молитву и налагању бадњака.
Дражана је објаснила да припреме празничне трпезе лакше протичу с обзиром да окупљају све блиске људе, али посебно дјецу.

-На божићно јутро припремам чесницу у коју стављам новчић, а када се супруг врати из цркве, будимо дјецу, да рано доручкујемо, што је такође обичај. Дјеца се свакако радују раном устајању тог дана, божићној трпези, воле печење и колаче, али посебан осјећај наравно изазива „тражење“ новчића у чесници – казала је Дражана додавши да малишани борбено поштују и обичај „пијукања“.

Дјецу радују сви обичаји које им преносимо, па и припремање хране, у чему ми помаже најстарија кћерка, али и дјечаци се примакн“ столу када виде да се припрема тијесто. Дражана се присјетила и да се у дјетињству радовала поштивању свих божићних обичаја.

-То је заиста породични празник, најрадоснији и то због заједништва. Као што се и наша дјеца данас радују, тако смо се и ми у дјетињству радовали Божићу који је увијек носио посебну искру – рекла је Дражана додавши да је неизоставно поштивање и научене традиције на Мали Божић, када се припрема попара.

Свети Стефан
У дому породици Јовичић посебно расположење наставља се и послије Божића, с обзиром да је заштитник њихове породице Свети Стефан.

Related posts

ОРГАНИЗАЦИЈА СЛИЈЕПИХ ЈЕДНА ОД НАЈБОЉИХ У РС

admin

ТОПЛА И СУВА ЗИМА НЕ ПОГОДУЈЕ ВОЋУ

admin

Рад и давање максимума једина формула за успјех

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još