Друштво

Особе са Дауновим синдромом
нису саме и заборављене

Kреативним радионицама и дружењем, те пуштањем шарених балона данас је у Удружењу родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних лица „Сунце“ обиљежен Дан особа са Дауновим синдромом.

Предсједница „Сунца“ Татјана Спасојевић казала је да ово удружење има пет чланова са Дауновим синдромом.

– Заједно са Центром за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ и Средњошколским центром „Михајло Пупин“ симболично смо обиљежили овај дан. Жељели смо да пошаљемо поруку да особе са Дауновим синдромом или другим сметања нису саме и заборављене,  и никада то неће бити – поручила је Спасојевићева.

Весна Шаин из Средњошколског центра „Михајло Пупин“ додала је да је претходно у овој школи одржано предавање ученицима о животу са Дауновим синдромом.

– Дефектолог из Центра „Будућност“ Наташа Тинтор нашим средњошколцима пренијела је најважније чињенице о овом синдрому. Ученици су понешто и знали, а сада су засигурно научили и нешто ново – казала је Шаинова наводећи да су се ђаци потом дружили са члановима „Сунцу“, обукавши шарене чарапе, које симболизују Дан особа са Дауновим синдромом.  

Ученици су упознати са самим синдромом и важности интеграције у друштво.

– Ђацима сам навела сам примјере из праксе са којима смо се у Центру „Будућност“ сусретали. Акценат је стављен на интегрисање и прихватању особа са Дауновим синдромом у друштво – казала је дефектолог Наташа Тинтор.

Зорица Марић која има овај синдром поручила је да је данашњи дан био лијеп.

– Волим се дружити, а посебно са ученицима. Драго ми је да обиљежавамо овај дан – рекла је Марићева.

Обиљежавању су присуствовали представници Центра за социјални рад.

Related posts

Почео други круг уписа у средње школе

admin

Градоначелника посјетили
чланови словеначког тима ЕУФОР-а

Derventski List

ИЗЛОЖБОМ УКАЗУЈУ НА ДЈЕЧИЈА ПРАВА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još