Друштво

Оставштину предао у насљеђе будућим генерацијама

Архивску грађу коју је годинама вриједно прикупљао, а међу којима су личне награде, предмети, публикације и дио личне архиве, недавно преминули књижевник и новинар Савко Пећић пред смрт је поклонио дерверентским установама културе и организацијама.

У својој стваралачкој каријери дужој од пола вијека, Пећић је написао небројено текстова о људима и појавама у Дервенти, биљежио догађаје, сакупљао предмете и артефакте чија вриједност ће тек бити утврђена, а велики дио оставштине свједок је времена у којем је живио.

Највећи дио оставштине, Пећић је оставио Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ у којој су потврдили да легат Савка Пећића у оснивању обухвата разне врсте библиотечке и музејске грађе.

– У ту грађу спадају серијске публикације, у оквиру којих имамо 22 наслова, односно 29 годишта. Ту су и монографске публикације са 117 наслова које чине 244 књиге. Осталу библиотечку грађу чине плакати, позивнице, дипломе, повеље, ЦД-ови, касете, исјечци из штампе, а која има велику културолошку и историјску вриједност за локалну заједницу. Грађа не само да се односи на подручје Дервенте, него и на друге регије у којима је Савко боравио, а имамо и грађу која је објављена на подручју нашег града иако аутори нису одавде – рекла је библиотекар у Одјељењу завичајне збирке Радмила Велимир.

Додала је да је један од главних задатака Завичајне збирке да сакупља грађу која ће будућим генерацијама говорити о историји ових простора, а то подразумијева између осталог, књиге, новинске чланке, докторске дисертације, научне радове, фотографије и с тог аспекта вриједност Пећићеве оставштине је непроцјењива.

Дио оставштине која се налази у просторијама библиотеке  је и музејска грађа, а у предстојећем периоду требало би да из матичног музеја у Добоју утврде старост и поријекло одређених предмета.

– Савко нам је оставио своје чизме и униформу коју је носио као командант Осињске бригаде у Одбрамбено – отаџбинском рату, а као дио историјске грађе и сребрну официрску чашицу из 1917. године која је припадала српској војсци. Имамо и стаклену криглу као награду СКК „Вихор“, „Укрински водени цвијет за 2019. годину“, значке, плочице, керамичку лулу, камену сјекиру, керамички рог, два примјерка стијена и минерала, камене алатке од којих је за неколико предмета потребно обрадити и утврдити тачну старост и поријекло. Ту су и бројне друге плакете, признања и предмети који су пратили награде за његово књижевно стваралаштво – истакла је кустос педагог Мирела Пухало из музејске дјелатности у библиотеци, додајући да је међу Пећићевом заоставштином и његова диплома о стеченом образовању.

Униформа

Мирела Пухало је додала да се од свих предмета из Пећићеве оставштине посебно истиче његова униформа, с обзрим да музеј има само једну униформу Војске РС и то ону која је припадала мајору Триви Вујићу.

Related posts

Jош једна прилика да малишани науче пливати

admin

ЕВИДЕНТИРАЊЕ БУДУЋИХ ПРВАЧИЋА ОД СРЕДИНЕ МЈЕСЕЦА

admin

Ученици брусе
говорничке вјештине

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još