ИЗДВОЈЕНОНовости

Погледајте у које земље и под којим условима могу ући држављани БиХ

Уочи божићних и новогодишњих празника, многе европске земље увеле су строга правила приликом прелазака граница. Неке су у потпуности затвориле границе за држављане БиХ, неке пооштриле мјере, а на примјер, Турска је широм отворила врата.

Након више мјесеци релаксације, Хрватска је спустила рампе за улазак грађанима БиХ, изузев одређеним категоријама, чиме се придружила добром дијелу европских земаља, гдје је улазак за већину држављана БиХ немогућа мисија.

У Италију, Француску и Швицарску готово је немогуће ући, а у Аустрију је могуће само уз посебне услове.

ХРВАТСКА

Новом одлуком Штаба, држављани трећих земаља, укључујући и БиХ, могу ући у Хрватску само ако су здравствени радници, истраживачи у здравству и радници који његују старије особе, погранични или транспортни радници.

У Хрватску могу ући и дипломате, запослени у међународним организацијама и особе које примају позив међународних организација, као и запослени у војсци и полицији, хуманитарни радници и запослени у цивилној заштити при обављању својих дужности, као и путници у транзиту, те особе које путују ради школовања.

– Поморцима и особама које путују због неодгодивих личних, породичних разлога, пословних разлога или које имају други привредни интерес омогућиће се улазак у Хрватску уз негативан PCR теста на вирус корона који није старији од 48 сати или тестирањем на вирус корону по доласку у Хрватску и самоизолацијом до приспијећа негативног налаза – појаснили су из ГП БиХ.

СЛОВЕНИЈА

Критеријуме су недавно пооштрили и Словенци. Влада Словеније је, наиме, донијела одлуку да се на црвену листу ставе све земље ЕУ (уз мале изузетке), као и више од 70 трећих држава, међу којима је БиХ.

До тада је за грађанима БиХ који имају пребивалиште у Словенији било дозвољено напуштање земље и посјета ужем члану породице до 72 сата, а та одлука је укинута.

С обзиром на то да су грађани БиХ на црвеној листи приликом уласка у Словенију потребан им је негативан PCR тест урађен у једној од држава ЕУ или у овлаштеном институту који се налази на страници НЛЗОХ.

Такође, постоје одређени изузеци (носиоци дипломатских пасоша, здравствени радници и др.) за које није потребан тест.

АУСТРИЈА

Улазак држављана БиХ у Аустрију је могућ само уз посебне услове, у које спадају неодгодиви породични разлози. У питању су, рецимо, посјета болесном члану породице, посјета малољетној дјеци која бораве у Аустрији, хуманитарни разлози, као и заказана вјенчања, свадбе, рођендани и спроводи. Али то није све.

Међутим, то се мора доказати одређеним документима на граници те гранични радници могу захтијевати доказе о разлогу посјете и уласка у Аустрију.

Такође, поред тога, сваки грађанин БиХ мора са собом имати негативан тест не старији од 72 сата који мора приказати на граници. У случају непосједовања теста, одређује кућни карантин од десет дана.

ШВАЈЦАРСКА, ИТАЛИЈА, ФРАНЦУСКА

Ригорозне су мјере и када је у питању Швајцарска.

Улазак држављана БиХ у Швајцарску тренутно није могућ уколико не посједују дозволу боравка у Швајцарској. У специфичним ситуацијама за долазак без дозволе уз гарантно писмо потребно је контактирати Амбасаду Швајцарске у Сарајеву.

За већину грађана БиХ готово немогуће је да посјете и Рим или неки други италијански град. Изузетак су радници у сектору транспорта, дипломате и слично. Сви остали морају имати дозволу боравка.

Држављани БиХ могу путовати у Италију једино уколико у Италији посједују важећу дозволу боравка. Држављани БиХ који у Италији посједују важећу дозволу боравка, приликом повратка из БиХ су обавезни јавити се надлежним службама, те им се одређује самоизолација у трајању од 14 дана и обaвезно тестирање на ковид-19.

Кроз Француску је дозвољен транзит, на мање од 24 сата у међународној зони. Улазак у Француску дозвољен је држављанима БиХ који имају визу за дуги боравак  или имају визу за дуги боравак, као и њихов брачни друг и дјеца.

http://www.rtrs.tv

Related posts

Хоби прерастао у бизнис

admin

Предшколци закорачили
ка школским обавезама

Derventski List

ОЧУВАТИ СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЛЕ ДЕТЛОВЧАНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još