Култура

Помен, изложба и поетски час

Поменом у Старој цркви у Српској вароши,  полагањем цвијећа и паљењем свијећа на вјечном почивалипту у суботу ће бити обиљежена годишњица смрти дервентског књижевника, новинара и потпуковника Војске Републике Српске Савка Пећића.

Послије помена у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ биће отворена изложба из дијела легата који је прије смрти оставио овој установи, а планиран је и поетски час који ће одржати дервентски и гостујући пјесници.

Из Српског књижевног клуба „Вихор“, који са Пећићевом породицом и Народном библиотеком организује обиљежавање годишњице, додали су да ће бити представљене и двије Пећићеве књиге које је објавио пред саму смрт „Сви моји родови и плодови“ и „Билећке анегдотице“.

Помен у цркви у Српској вароши заказан је у девет часова, а услиједиће излазак на гробље, а потом посјета библиотеци.

Савко Пећић рођен је 1949. године у Појезни као девето дијете у породици. Основну и средњу школу завршио је у Дервенти, док је диплому инжењера техничких наука стекао на Високој техничкој школи у Загребу. Учествовао је у оснивању Књижевног клуба „Вихор“, а као гимназијалац 1967. године своје прве стихове објавио је у Дервентском листу. Објавио је више збирки пјесама, књигу прозе и поезије „Живот и сјећања“, пјесме за дјецу „Весела парада“, затим књиге „Дервентске каскаде“ и „Животок“, а поводом 50 година стваралаштва књигу „Моје причице и записи“. Аутор је и хронолошке монографије о манастиру у Доњој Бишњи „Живи извор духовне воде“. Током 2022. године објавио је збирику „Сви моји родови и плодови“ у којој су се нашле пјесме које је објавио у ранијим збиркама, те књигу „Билећке анегдотице“ посвећену његовим војничким данима. Пећићева дјела била су заступљена у бројним збиркама прозе и поезије, антологијама, зборницима, монографијама и часописима. Поред писања стихова којима је био вјеран од основне школе, бавио се новинарством. Основао је Међународне илинданске књижевне сусрете „Прљача“ на ријеци Укрини и био је члан више удружења писаца, те добитник бројних признања, између осталих општинске захвалнице која се додјељује заслужним грађанима Дервенте. Био је потпуковник Војске РС.

Related posts

Подршка Владе вјетар
у леђа културној сцени

Derventski List

За библиотеку осињске школе 401 наслов

admin

КЊИЖЕВНА ПРЕПОРУКА: „ПЕТКАНА“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još