ДруштвоИЗДВОЈЕНО

По први пут електронски
упис првачића

Упис нове генерације првачића у школску 2023/2024. годину у свим школама у Републици Српској по први пут могућ је електронским путем коришћењем интернет платформе еУпис, а родитељи дјецу дораслу за упис у први разред могу да пријаве до 15. марта.

Како су појаснили из Министарства просвјете и културе Републике Српске интернет платформа за еУпис ученика доступна је свим заинтересованим родитељима будућих првачића на веб-страници eupis.skolers.org.

– Министарство просвјете и културе наглашава да родитељи који не желе да користе интернет платформу еУпис и даље имају могућност да, као што је био случај у претходном периоду, дијете за упис у први разред пријаве у просторијама васпитно – образовне установа у складу са уписним подручјем – истакли су из министарства.

На основу електронске сагласности родитеља, у оквиру интернет платформе еУпис, основна школа преузима све потребне податке за упис ученика у први разред из информационих система Министарства управе и локалне самоуправе и Министарства унутрашњих послова, а који су садржани у Изводу из матичне књиге рођених, Увјерењу о држављанству и Увјерењу о пребивалишту. Родитељи који у току попуњавања података о ученику, у оквиру интернет платформе Министарства просвјете и културе еУпис, дају сагласност за коришење дигиталних сетова података из евиденције институција Републике Спрске нису дужни да достављају Извод из матичне књиге рођених, Увјерење о држављанству и Увјерење о пребивалишту  у штампаном облику.

– Електронски упис ученика у основну школу представља олакшање за родитеље ученика и васпитно – образовне установе, као и за јединице локалних самоуправа и полицијске управе у Републици Српској. Позивам све заинтересоване родитеље да искористе предности информационо – комуникационих технологија и да на брз и једноставан начин упишу своју дјецу у школу уз коришћење интернет платформе еУпис – рекла је министака просвјете и културе РС Жељка Стојичић.

Тестирање

Из Министарства просвјете и културе нагласили су да ће школска комисија за упис ученика, послије успјешне пријаве, контактирати родитеље и информисати ихо терминима за тестирање дјеце и о другим важним информацијама.

Related posts

Скупштина града засједа 1. октобра

admin

Домаће тржиште снабдијевају врхунским сјеменима

admin

ЂАЦИ ИЗ ОСИЊЕ ПОСЈЕТИЛИ БИБЛИОТЕКУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još