ИЗДВОЈЕНОНовости

Пред бирачима 2. октобра око 40 Дервенћана

Централна изборна комисија БиХ објавила је комплетне листе са именима кандидата свих странака које ће учествовати на општим изборима у БиХ, који су заказани за 2. октобар, а на гласачким листићима наћи ће се укупно 7.257 кандидата од који је око 40 из Дервенте.

Држављани БиХ, међу 127 политичких субјеката, од којих су 72 политичке партије, 38 коалиција и 17 независних кандидата, бираће предсједника и потпредсједнике РС, Предсједништво БиХ, Парламент БиХ, Народну скупштину Републике Српске, Парламент ФБиХ, као и Кантоналне скупштине у ФБиХ.

За функцију предсједника Републике Српске бориће се  између осталих, Милорад Додик из СНСД-а, Јелена Тривић из ПДП-а, Радислав Јовичић из ДНС-а, Сенад Братић испред Покрета Држава, Ћамил Дураковић као независни кандидат и други.

За српског члана Предсједништва БиХ у трци су Жељка Цвијановић (СНСД), Мирко Шаровић (СДС), Ненад Нешић (ДНС), Борислав Бијелић (Странка Живот) и Војин Мијатовић испред коалиционог блока „Уједињени за слободну БиХ“.

Када су у питању листе за Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Парламента БиХ, према доступни подацима, међу кандидатима су и бројни Дервенћани.

Носилац листе СНСД-а за парламент Српске у изборној јединици 4 је Игор Жунић, а кандидати за посланика су и Денис Пијетловић и Маја Пјерановић. Када се ради о Парламенту БиХ, кандидат СНСД-а из Дервенте је Ђурђа Додиг Пијетловић.

Дервентски СДС нема кандидат за Парламент БиХ, али се на листи за Народну скупштину налазе Перо Ђурић, као носилац листе у изборној јединици 4, и  Владо Ковачевић, Бранко Катанић и Сања Николић. У трци за Парламент БиХ на листи Социјалистичке партије је Миланка Ђукић, док је су за Народну скупштину на заједничкој листи са НДП-ом и СНП-ом Славен Гојковић, као носилац листе, и Биљана Ненадић и Маријана Рељић.

Градски одбор ПДП-а за Парламент БиХ кандидовао је Дајану Зарић, а за парламент Републике Српске Сању Димитрић која је и носилац листе, те Мирка Петрића и Душка Вујичића.

На листи ДНС-а за Представнички дом Парламента БиХ је Мирко Земуновић, док кандидате ове странке за Народну скупштину РС у изборној јединици 4 предводи Дејан Пјерановић, уз Тијану Кудузовић и Драгу Симића.

Уједињена Српска је за ниво БиХ кандидовала Драгу Латиновића, а за парламент Српске шест кандидата. Миодраг Тешендић је носилац листе, а кадидати су и  Тања Билић, Далиборка Ковачевић, Гордана Асентић, Дарко Врачевић и Драгомир Лејић.

Кандидат дервентског ДЕМОС-а за парламент Српске је Милан Ђукић, док је Социјалистичка партија Српске за Народну скупштину кандидовала Далибора Симића, Николу Нединића и Сању Токић. Данијела Зирдум и Жељко Арамбашић кандидати су коалиције коју предводи ХДЗ за Парлемент БиХ. На листи За правду и ред Небојше Вукановића за Народну скупштину РС нашли су се Горан Радановић и Анђела Аксентић, кандидат Покрета за државу за парламент Српске је Јозо Баришић, а на листи коалиције НПС Дарко Бањац – ПУС – Прва СДС је Александар Чолић.

Кампања

Кампања пред опште изборе у БиХ почиње 2. септембра, када стартује период од 30 дана током којих је дозвољено емитовање плаћеног политичког оглашавања, као и непосредног обраћања, саопштено је из Регулаторне агенције за комуникације. Изборна тишина почиње 24 часа прије отварања бирачких мјеста, односно 1. октобра, у седам часова и траје до њиховог затварања, а забрана објављивања резултата испитивања јавног мњења на снази је од 30. септембра у седам часова до затварања бирачких мјеста.

Related posts

МАШИНЕ НЕ СТАЈУ НА БРОЈНИМ ГРАДИЛИШТИМА

admin

БИВШИ ЛОГОРАШИ ПРОСЛАВИЛИ КРСНУ СЛАВУ

admin

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ДЕРВЕНТЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još