Друштво

Пред стручним куварима безброј могућности

Област угоститељства, поред креативности и иновативности, ђацима омогућава да на пријемчив начин усвоје широк спектар знања која су и даље веома тражена на тржишту рада.

Управо су те предности биле водиља Стручној и техничкој школи при креирању плана уписа за школску 2022/2023. годину у којој је планиран упис једног одјељења кувара у којем ће мјеста бити за 24 ђака. Иако се ради о трогодишњем занимању, погодности које ова струка нуди су вишеструке.

Ученици у оквиру наставних јединица стичу знање које обухвата припремање и декорацију разних топлих и хладних јела, начине довршавања јела пред гостима, сервирање, као и одржавање хигијене радног простора. Осим тога, упознају се и са пословима требовања намирница и утврђивања њиховог квалитета, а практична  настава изводи се, осим у школском ресторану, и у угоститељским објектима.

По завршетку средњошколског образовања, куварима се пружа могућност запослења у угоститељским објектима, хотелима, ресторанима, а знања која стекну током школовања, посебно током праксе којој се придаје посебна пажња, чине их изузетно пожељним кадровима.

– Примаран циљ овог занимања јесте стицање квалитетног знања, кроз доградњу путем праксе. Осим тога, ученицима се пружају и могућности за бројне ваннаставне активности гдје могу да покажу своју креативност кроз тимски рад, те да развијају моралне и позитивне вриједности – рекла је директорица ове школе Бранка Јовић.

Ђаци који су већ запловили водама кулинарства кажу да је практична настава најбољи дио школовања у оквиру ове струке.

– Увијек нешто ново можемо научити, како из теорије, тако и из праксе. Током практичне наставе учимо припрему нових и занимљивих јела. Ово занимање, осим што пружа бројне могућности за запослење, у први план истиче иновативност и креативност, што је мени јако важно – рекла је ученица Амила Ахметовић која је прошле године ово занимање изабрала за своју струку.

Стручна и техничка у први разред у идућој школској години планира упис 144 ученика у шест одјељења, а Дервентски лист ће као и ранијих година, представити све струке у штампаном издању и на интернет порталу.

Related posts

Кафићи у затвореном простору и фитнес центри од данас раде

admin

ХОРУ ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“ УЛАЗНИЦА ЗА ДАЉЕ ТАКМИЧЕЊЕ

admin

Велике врућине кваре храну

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još