ИЗДВОЈЕНОНовости

ПРИЈЕ 28 ГОДИНА У ДЕРВЕНТУ СЕ ВРАТИО ЖИВОТ

Дан ослобођења Дервенте у Одбрамбено – отаџбинском рату обиљежен је данас полагањем вијенаца погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске на централном споменику у Дервенти, те пријемом у Центру за културу.
Начелник општине Милорад Симић рекао је да је у Дервенту на овај дан прије 28 година дошла слобода и да Дервенћани у њој уживају и данас.
– Прије 28 година у Дервенту је дошла слобода и самим тим дошао је период нормалног живота. Моја борба и борба свих мојих сарадника јесте да сваки човјек у Дервенти,без обзира на вјерску припадност, буде достојан пажње, да нема људи прве, друге или треће класе, сви да су добродошли – рекао је Симић додавши да Дервента наставља да се опоравља и истраје да буде још боља.
– Дервента се добро обнавља, живот се враћа. Ми смо дошли, према много параметара, у један солидан врх Републике Српске. Највећа тековина је толеранција, а сљедећа тековина су радна мјеста. Трудимо се у границама својих могућности да обратимо пажњу на младе, образоване људе – казао је Симић.
Предсједник Општинске борачке организације Чедо Вујичић истакао је да су на овај дан борци постигли да врате живот Дервенти.
– Од раног прољећа 1992. године, па све до почетка љета те године, подручје града Дервента је било окупирано. Били су актуелни логори, прогони, заробљавања, мучења, убиства. Прије 28 година, јединице војске РС су ослободиле административно сједиште општине Дервента и од тог тренутка овдје почиње живот. Људи су се вратили својим, истина у значајној мјери, порушеним кућама, породице су почеле да се окупљају. Институције су почеле да функционишу, вратила се на извјестан начин и држава и државно уређење. У борбама које су трајале за ослобођење Дервенте које су трајале десетак дана, погинуо је велики број бораца а међу њима и командант 327. бригаде пуковник Триво Вујић који је погинуо у директиним борбама за улазак у Дервенту. На подручју општине Дервента евидентирано је 608 погинулих бораца из Дервенте или су њихове породице на посредан начин повезане са нашом општином- рекао је Вујичић.
Командир четврте чете у 327. бригади Мирослав Симић честитао је дан ослобођења града осврнувши се на борце који су из својих свакодневица отишли у рат.
– Рат је био тешко вријеме за све наше грађане и борце, јер смо ми од свакодневних обавеза, рада мотиком и плугом, отишли у рат да бранимо наша огњишта и нашу нејач. Моја чета је била на правцу главнине ударних снага и имали смо огромне губитке, али смо до циља дошли успјешно уз подршку чете војне полиције и других јединица. Када смо ишли према Дервенти, наш једини циљ био је да ослободимо наше куће, наше становнике, па се зато емоције које смо осјетили, када смо испунили свој циљ, не могу поредити ни са чим – рекао је Симић.
Вијенце су поред начелника и представника Општинске борачке организације положили и потпредсједник Скупштине општине Дервента Славен Гојковић, као и представници удружења проистеклих из посљедњег рата, те делагације политичких партија.

Related posts

Промјена на челу Геронтологије, Туристичка без директора и УО

admin

Приједлог закона о граду Дервента 9. фебруара пред посланицима НСРС

admin

Народни збор вратио сат на зачетке Вашара

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još