Култура

ПРОМОВИСАНА ЗБИРКА ПЈЕСАМА „КАФАНА“

Публика у Дервенти имала је вечерас прилику да у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ ужива у стиховима збирке пјесама „Кафана“ аутора Душка Ж. Поповића.
– Ја сам за Дервенту врома емоционално везан због неких давних времена, односно из сјећања на мога стрица који је овдје давних 60-их година био један од првих чланова тадашњег „Вихора“. У Дервенту волим доћи, јер осјећам тај град као да заиста припада мени и да сам и ја његов -истиче Поповић.
Први пут стихови ове зирке пјесама угледале су свјетлост дана у кући „Ђуре Јакшића у Београду. Поред Београда и Дервенте, збирка је промовисана и у Прњавору, родном граду пјесника.
– Како каже Андрић „писцу је све дозвољено, само није дозвољена прича о својој књизи“. Свака збирка, односно једна књига у којој стоји одређено јато пјесама без корицама, одраз су једног времена, како друштвеног, односно и психичког преживљавања сваког аутора. У том неком распону када су пјесме настајале, једноставно су се нашле слика моје душе, а помало и мог духа. Ова књига је посвећена нашој прослављеној драмској умјетници, покојној Јелени Жигон која ми је давно читала у Београду једну збирку и њој сам јој посветио. Ова збирка пјесама ће завршити у музеју, у кући покојне Јелене Жигон, гдје сам оставио двије књиге које ће бити изложене. Сматрам да ми је ово највећа сатисфакција коју сам могао да доживим у књижевности – додаје Поповић.
Српски књижевни клуб „Вихор“, као издавач „Кафане“ био је и домаћин њене промоције.

– Ова збирка пјесама је веома необична по наслову, али и по садржају. Ми његујемо традицију писане ријечи и увијек ће бити вољан да буде домаћин одржавању културних манифестација у Дервенти. Ова збирка је штампана у 300 примјерака, која ће бити на дар свим оним љубитељима лијепе писане ријечи – – рекао је пјесник и члан „Вихора“ Миодраг Мишо Ђурђевић.

Related posts

ПАКЕТИЋИ СТИГЛИ УЗ „ГУСАРСКУ БАЈКУ“

admin

Живљење виртуелних
живота погубно по човечанство

Derventski List

УМЈЕТНИЧКИ ШТИХ ДЕРВЕНТЕ ОДЗВАЊАО БАНСКИМ ДВОРОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još