Kолумнa

РАЗВОЈ МОЗГА

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Људски мозак најбрже расте и развија се у првих шест година, а онда постепено успорава раст и развој, а управо је период од рођења до шесте године најбољи тренутак за учење, јер беба има невероватну способност упијања свих информација, па можете да је научите свему што желите. Велики број родитеља одбацује ту прилику. Дечија понашања које ми оцењујемо као „безобразна“, „агресивна“, „деструктивна“, „тврдоглава“ и слично, за децу могу имати сасвим другачије значење.

Дете се не рађа са разумевањем шта то значи бити безобразан и он врло често нема намеру да такав буде у очима родитеља. Понашање, само по себи, зависи од тога како га ми тумачимо и вреднујемо. За децу игра, за нас пркосно и непримерено понашање као што је нпр. сакупљање, просипање, пресипање, бацање, низање. Све су то активности развојног и периода учења, а које утичу на развој говора, моторике, когниције.

Развој игре код детета може се стимулисати кроз примену једноставних правила и активности, а једна од њих је да се детету пружи прилика да се креће што је више могуће, односно да се створи идеално окружење за кретање. При томе се мисли на неограничен простор и чист, топао и безбедан под.

Настојте да свако учење са вашим дететом буде забавно и успешно. Успех подстиче мотивацију, која води до нових успеха. Док учите са својим малишаном, пружите му много љубави и пажње и уживајте у заједничком учењу. Обезбедите стимулативно интелектуално окружење и сваког дана му читајте књиге и разговарајте са њим на исти начин као што то чините са одраслима. Одмах почните да учите своје дете да чита. Што је дете млађе, то ће лакше савладати ову вештину. На рад мозга значајно утичу наша исхрана и квалитет ваздуха који удишемо, док истовремено лоша исхрана може да успори или заустави мозак да расте и да се развија.

Проводите време са својим дететом што више можете, тако да од вас може да научи правила лепог понашања и стекне добре манире. Будите доследни у ономе што радите са својим дететом, искрени и праведни према њему. Истраживање у том најранијем периоду, чулима и покретом, покреће сазнање и буди радозналост да се даље истражује. Проговарамо онда када желимо да искуства на тај начин стечена употпунимо, да их опишемо, да искажемо моћ, немоћ, када желимо да на неки начин ревидирамо сопствено искуство.

Преглед и саветовање  можете да обавите у логопедској ординацији у Дому здравља Дервента, користећи упутницу коју можете да преузмете код педијатра или породичног лекара на лични захтев.

Related posts

ПРОБЛЕМИ СА ПАЖЊОМ

admin

ПОРЕМЕЋАЈИ ГЛАСА

admin

МУТИЗАМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još