ИЗДВОЈЕНОНовости

Распоређено више од
два милиона КМ суфицита

Одборници дервентског парламента једногласно су подржали одлуку о расподјели више од два милиона марака буџетског суфицита.

Иако је усвајању документа претходила дужа расправе и неслагање позиције и опозиције, свих 27 присутних одборника подржало расподјелу утврђеног буџетског суфицита.

Подршку није добио амандаман одборника ПДП-а Мирка Петрића да се међу пројекте који ће бити финансирани из буџетског суфицита дода и  изградња тротоара у Улици Гаврила Принципа на Чардаку у вриједности од 88.114 марака.

Начелник Одјељења за финансије Градске управе Миле Стринић казао је да расположиви суфицит за расподјелу износи око 2.060.274 КМ, а коментаришући амандман казао је да се ради о озбиљном пројекту који би требало реализовати.

– Потребна средства за овај пројекат могу да буду обезбијеђена из капиталног буџета, с обзиром да тренутно за њега не постоји техничка документација – рекао је Стринић, док је Петрић додао да се ради о приједлогу од којег би користи имало више од 2.500 становника Чардака и Јасиковаче.

Такође, додао је да је примијетио да међу предложеним пројектима нема средстава предвиђених за Спомен собу, а која је, према његовом мишљењу, већ требало да буде направљена, а похвалио је рјешавање питања проширења вртића „Трол“.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић казао је да је изградња Спомен собе пројекат предвиђен из средстава капиталног буџета за 2023. годину и процедуре за његову реализацију су у току.

– Пројекти који су предложени у одлуци о расподјели суфицита морају да буду уговорени до краја ове године како би предвиђена средства била резервисана за њих. Пројекат који сте амандманом предложили нема техничку документацију – рекао је Јефтић.

Одборник СДС-а Бранко Катанић казао је да ће опозиција подржати сваки пројекат који је у корист грађана, али да мора да постави питање пројектовања буџета с обзиром да је буџетски суфицит и лани износио око два милиона КМ.

– Такође, пројекти који су наведени, као и у другим сличним документима, нису прецизирани, те су уситњени – додао је Катанић.

Градоначелник Милорад Симић упитао је да ли је одборницима јасно како се дошло до суфицита.

– Буџет је закључно са 19. септембром испуњен 84 одсто, а закључно са августом ове године тај проценат износио је 69 одсто. Знате ли да је из Дервенте у прошлој години извезено око 400 милиона марака и колико у Дервенти имамо запосленик? Сви параметри су позитивни – нагласио је градоначелник.

Одборник СНСД-а Славко Томаш подсјетио је да већина локалних заједница нема ни прилику да прави план капиталних улагања, а поготово не расподјеле суфицита.

– Преостала средства су равномјерно распоређена у градско подручје и села, и то је најважније – додао је Томаш, док је одборник СНСД-а Давор Симић упитао које велике пројекте је садашња опозиција предложила док је имала скупштински већину.

– С обзиром да сте уложили само један амандман на предложену расподјелу суфицита, јасно је да се са овим приједлозима слажете – казао је Симић.

Градоначелник Милорад Симић изразио је задовољство једногласним усвајањем одлуке о расподјели суфицита.

– Ријетко се деси да при крају године имате могућност да покажете шта сте убрали више од плана, у посљедњих годину или двије. Сама чињеница да су сви присутни одборници, њих 27, гласали за приједлог расподјеле суфицита, радује. Та средства су се десила добром реализацијом ПДВ-а, властитих средстава, већег обухвата пореза и то у износу од више од два милиона. Међу важнијим ставкама је издвајање 750.000 КМ за проширење капацитета вртића, а то је 140 дјеце које чекају на своје мјесто у предшколској установи и то је показатељ да су родитељи запослени – казао је Симић додавши да су показатељи стабилности и незадуженост, мала администрација и други фактори.

Важна ставка у приоритетима при расподјели суфицита је и индустријска зона, а како је истакао градоначелник, то је моралан одговор и оправдање за пружену руку страним компанијама.

– Дио нашег бића и оно по чему је Дервента позната је и ниво толеранције и разумијевања и зато не изостајеви улагање у вјерске објекте од 70.000 КМ. Велику улогу у животу Дервенте игра и Фудбалски клуб „Текстилац“ који је надмашио 100 година, а на којем смо раније радили свлачионице, трибине, а сада смо издвојили 100.000 КМ како бисмо средили санитарне чворове и станове за гостујуће фудбалере. Објекат ОШ „Никола Тесла“ је тужна дервентска прича због земљотреса, а Влада РС би требало у некој од наредних сједница дефинисати 5,2 милиона за изградњу. Ту су и средстава из Србије, док ће остатак обезбиједити Влада РС, а ми смо издвојили 65.000 КМ за документацију. Такође, издвојили смо и новац за уређење важне улице поред Старе цркве у Српској вароши – објаснио је Симић истакавши да је дио средстава у суфициту одвојен за уређење у руралним дијеловима, тако се одржи равномјерно улагање у град и село.

Градоначелник Симић се овом приликом осврнуо и на реализацију пројеката предвиђених капиталним буџетом.

– Јавне набавке за готово све пројекте смо реализовали, а добро је да ове године реализујемо јако важну ставку, а то је осињски водовод. То је пројекат за 1.000 домаћинстава укупне вриједности око четири милиона и то из властитих средстава и домаћина. Радимо и реконструкцију улице Краља Петра Првог, а радови „тешки“  више од 700.000 КМ су у току. Ако нам вријеме буде ишло на руку, као и процедуре, биће реализовано уредно, а показатељ досадашњем раду су и три позитивне ревизије. Радимо још неколико водовода, прије неколико дана смо завршили и календеровачки, па радимо и Костреш, Брезике, Вишњик, и тако чинимо задовољства и корист људима повратницима – додао је Симић.  

Подршку је добило и извршење буџета града за прву половину године, као и одлуке о разврставању локалних путева и улица и управљању и заштити локалних и некатегорисаних путева и улица. Усвојена је и одлука продаји непокретности у својини града у обухвату Регулационог плана „Центар исток – Центар запак – Блок запад“ привредном друштву „Баукон“ из Бањалуке.

Сања Грубиша именована је за директора Геронтолошког центра, а подршку су добиле информацијаме о раду и пословању јавних установа у првој половини 2023. године, као и о стању образовања у дервентским основним и средњим школама, те стању објеката Основне школе „19. април“.

Подржано је именовање у Градску изборну комисију, те у Управни одбор Центра за социјални рад, а усвојен је и Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Територијалној ватрогасно – спасилачкој јединици, Информација о условима и животу омладине, те именован савјет за израду измјене дијела регулационих планова „Центар исток – Центар запад – Блок запад“ и „Центар исток – Центар запад“.

Расподјела суфицита

Пројекат                                                               Износ у КМ

1Проширење капацитета вртића „Трол“ Дервента750.000
2Наставак изградње улице у индустријској зони95.000
3Наставак опремања музејске збирке20.000
4Санација помоћног објекта Народне библиотеке „Бранко Радичевић„25.000
5Помоћ у изградњи вјерских објеката70.000
6Наставак изградње спортског комплекса  „Текстилац“100.000
7Изградња улице у Свиленграду75.000
8Реконструкције ОШ „Никла Тесла“ (трошкови издавања грађевинске дозволе, рента, уређење градско-грађевинског земљишта, трошкови еколошке дозволе и остало)65.274
9Саналција Улице Oдред  Војводе Мишића са уређењем паркинга код Старе цркве170.000
10Санација асфалтираних путева и улица60.000
11Изградња јавних расвјета50.000
12Набавка спортске опреме у Спортском центру35.000
13Наставак изградње пута у Лужанима Босанским, Висећи мост10.000
14Изградња пута у Великој Сочаници, засеок Тадићи15.000
15Изградња пута у Горњим Церанима, Лазаревићи – Љешићи20.000
16Изградња пута у Горњем Вишњику20.000
17Изградња пута у Церанима, Стјепановићи – Прљача25.000
18Изградња пута у Осињи, Мајсторовићи – Кленовац20.000
19Изградња пута у Црнчи, Милића Гај – Сарићи20.000
20Изградња пута у Горњем Детлаку, Милаковићи – Чолићи20.000
21Изградња пута у Осињи, засеок Ћорићи10.000
22Изградња пута у Горњем Детлаку, Костићи25.000
23Изградња пута у Горњем Детлаку, Тешендићи20.000
24Изградња пута у Мишковцима, Зипинац – засеок Јовичићи30.000
25Изградња пута у Мишковцима, Влајића ријека20.000
26Изградња пута у Врховима45.000
27Изградња пута у Доњој Лупљаници, Малица – Кукићи30.000
28Изградња пута у Појезни, Бабићи20.000
29Изградња пута у Великој Сочаници, Маријановићи25.000
30Изградња прилаза гробљу у Мишинцима30.000
31Изградња пута у Календеровцима, Липе – засеок Видовићи, Тодоровићи – Тепићи30.000
32Изградња пута у Осињи, Нединићи30.000
33Изградња платоа код осињске цркве30.000
34Изградња пута у Церанима, Милошевићи25.000
35Изградња пута у Дријену, Разбијени камен25.000
 УКУПНО2.060.274 КМ

Related posts

ЗАВРШЕН ПРВИ УПИСНИ РОК, СЛОБОДНО САМО ЈЕДНО МЈЕСТО

admin

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ ОСВЕШТАВА ЗВОНА ЗА ХРАМ

admin

ВИРУС НЕ ПОСУСТАЈЕ, СИТУАЦИЈА ОЗБИЉНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još