ИЗДВОЈЕНОНовости

Распоређено више од
два милиона КМ суфицита

Одборници дервентског парламента једногласно су подржали одлуку о расподјели више од два милиона марака буџетског суфицита.

Иако је усвајању документа претходила дужа расправе и неслагање позиције и опозиције, свих 27 присутних одборника подржало расподјелу утврђеног буџетског суфицита.

Подршку није добио амандаман одборника ПДП-а Мирка Петрића да се међу пројекте који ће бити финансирани из буџетског суфицита дода и  изградња тротоара у Улици Гаврила Принципа на Чардаку у вриједности од 88.114 марака.

Начелник Одјељења за финансије Градске управе Миле Стринић казао је да расположиви суфицит за расподјелу износи око 2.060.274 КМ, а коментаришући амандман казао је да се ради о озбиљном пројекту који би требало реализовати.

– Потребна средства за овај пројекат могу да буду обезбијеђена из капиталног буџета, с обзиром да тренутно за њега не постоји техничка документација – рекао је Стринић, док је Петрић додао да се ради о приједлогу од којег би користи имало више од 2.500 становника Чардака и Јасиковаче.

Такође, додао је да је примијетио да међу предложеним пројектима нема средстава предвиђених за Спомен собу, а која је, према његовом мишљењу, већ требало да буде направљена, а похвалио је рјешавање питања проширења вртића „Трол“.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић казао је да је изградња Спомен собе пројекат предвиђен из средстава капиталног буџета за 2023. годину и процедуре за његову реализацију су у току.

– Пројекти који су предложени у одлуци о расподјели суфицита морају да буду уговорени до краја ове године како би предвиђена средства била резервисана за њих. Пројекат који сте амандманом предложили нема техничку документацију – рекао је Јефтић.

Одборник СДС-а Бранко Катанић казао је да ће опозиција подржати сваки пројекат који је у корист грађана, али да мора да постави питање пројектовања буџета с обзиром да је буџетски суфицит и лани износио око два милиона КМ.

– Такође, пројекти који су наведени, као и у другим сличним документима, нису прецизирани, те су уситњени – додао је Катанић.

Градоначелник Милорад Симић упитао је да ли је одборницима јасно како се дошло до суфицита.

– Буџет је закључно са 19. септембром испуњен 84 одсто, а закључно са августом ове године тај проценат износио је 69 одсто. Знате ли да је из Дервенте у прошлој години извезено око 400 милиона марака и колико у Дервенти имамо запосленик? Сви параметри су позитивни – нагласио је градоначелник.

Одборник СНСД-а Славко Томаш подсјетио је да већина локалних заједница нема ни прилику да прави план капиталних улагања, а поготово не расподјеле суфицита.

– Преостала средства су равномјерно распоређена у градско подручје и села, и то је најважније – додао је Томаш, док је одборник СНСД-а Давор Симић упитао које велике пројекте је садашња опозиција предложила док је имала скупштински већину.

– С обзиром да сте уложили само један амандман на предложену расподјелу суфицита, јасно је да се са овим приједлозима слажете – казао је Симић.

Градоначелник Милорад Симић изразио је задовољство једногласним усвајањем одлуке о расподјели суфицита.

– Ријетко се деси да при крају године имате могућност да покажете шта сте убрали више од плана, у посљедњих годину или двије. Сама чињеница да су сви присутни одборници, њих 27, гласали за приједлог расподјеле суфицита, радује. Та средства су се десила добром реализацијом ПДВ-а, властитих средстава, већег обухвата пореза и то у износу од више од два милиона. Међу важнијим ставкама је издвајање 750.000 КМ за проширење капацитета вртића, а то је 140 дјеце које чекају на своје мјесто у предшколској установи и то је показатељ да су родитељи запослени – казао је Симић додавши да су показатељи стабилности и незадуженост, мала администрација и други фактори.

Важна ставка у приоритетима при расподјели суфицита је и индустријска зона, а како је истакао градоначелник, то је моралан одговор и оправдање за пружену руку страним компанијама.

– Дио нашег бића и оно по чему је Дервента позната је и ниво толеранције и разумијевања и зато не изостајеви улагање у вјерске објекте од 70.000 КМ. Велику улогу у животу Дервенте игра и Фудбалски клуб „Текстилац“ који је надмашио 100 година, а на којем смо раније радили свлачионице, трибине, а сада смо издвојили 100.000 КМ како бисмо средили санитарне чворове и станове за гостујуће фудбалере. Објекат ОШ „Никола Тесла“ је тужна дервентска прича због земљотреса, а Влада РС би требало у некој од наредних сједница дефинисати 5,2 милиона за изградњу. Ту су и средстава из Србије, док ће остатак обезбиједити Влада РС, а ми смо издвојили 65.000 КМ за документацију. Такође, издвојили смо и новац за уређење важне улице поред Старе цркве у Српској вароши – објаснио је Симић истакавши да је дио средстава у суфициту одвојен за уређење у руралним дијеловима, тако се одржи равномјерно улагање у град и село.

Градоначелник Симић се овом приликом осврнуо и на реализацију пројеката предвиђених капиталним буџетом.

– Јавне набавке за готово све пројекте смо реализовали, а добро је да ове године реализујемо јако важну ставку, а то је осињски водовод. То је пројекат за 1.000 домаћинстава укупне вриједности око четири милиона и то из властитих средстава и домаћина. Радимо и реконструкцију улице Краља Петра Првог, а радови „тешки“  више од 700.000 КМ су у току. Ако нам вријеме буде ишло на руку, као и процедуре, биће реализовано уредно, а показатељ досадашњем раду су и три позитивне ревизије. Радимо још неколико водовода, прије неколико дана смо завршили и календеровачки, па радимо и Костреш, Брезике, Вишњик, и тако чинимо задовољства и корист људима повратницима – додао је Симић.  

Подршку је добило и извршење буџета града за прву половину године, као и одлуке о разврставању локалних путева и улица и управљању и заштити локалних и некатегорисаних путева и улица. Усвојена је и одлука продаји непокретности у својини града у обухвату Регулационог плана „Центар исток – Центар запак – Блок запад“ привредном друштву „Баукон“ из Бањалуке.

Сања Грубиша именована је за директора Геронтолошког центра, а подршку су добиле информацијаме о раду и пословању јавних установа у првој половини 2023. године, као и о стању образовања у дервентским основним и средњим школама, те стању објеката Основне школе „19. април“.

Подржано је именовање у Градску изборну комисију, те у Управни одбор Центра за социјални рад, а усвојен је и Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Територијалној ватрогасно – спасилачкој јединици, Информација о условима и животу омладине, те именован савјет за израду измјене дијела регулационих планова „Центар исток – Центар запад – Блок запад“ и „Центар исток – Центар запад“.

Расподјела суфицита

Пројекат                                                               Износ у КМ

1Проширење капацитета вртића „Трол“ Дервента750.000
2Наставак изградње улице у индустријској зони95.000
3Наставак опремања музејске збирке20.000
4Санација помоћног објекта Народне библиотеке „Бранко Радичевић„25.000
5Помоћ у изградњи вјерских објеката70.000
6Наставак изградње спортског комплекса  „Текстилац“100.000
7Изградња улице у Свиленграду75.000
8Реконструкције ОШ „Никла Тесла“ (трошкови издавања грађевинске дозволе, рента, уређење градско-грађевинског земљишта, трошкови еколошке дозволе и остало)65.274
9Саналција Улице Oдред  Војводе Мишића са уређењем паркинга код Старе цркве170.000
10Санација асфалтираних путева и улица60.000
11Изградња јавних расвјета50.000
12Набавка спортске опреме у Спортском центру35.000
13Наставак изградње пута у Лужанима Босанским, Висећи мост10.000
14Изградња пута у Великој Сочаници, засеок Тадићи15.000
15Изградња пута у Горњим Церанима, Лазаревићи – Љешићи20.000
16Изградња пута у Горњем Вишњику20.000
17Изградња пута у Церанима, Стјепановићи – Прљача25.000
18Изградња пута у Осињи, Мајсторовићи – Кленовац20.000
19Изградња пута у Црнчи, Милића Гај – Сарићи20.000
20Изградња пута у Горњем Детлаку, Милаковићи – Чолићи20.000
21Изградња пута у Осињи, засеок Ћорићи10.000
22Изградња пута у Горњем Детлаку, Костићи25.000
23Изградња пута у Горњем Детлаку, Тешендићи20.000
24Изградња пута у Мишковцима, Зипинац – засеок Јовичићи30.000
25Изградња пута у Мишковцима, Влајића ријека20.000
26Изградња пута у Врховима45.000
27Изградња пута у Доњој Лупљаници, Малица – Кукићи30.000
28Изградња пута у Појезни, Бабићи20.000
29Изградња пута у Великој Сочаници, Маријановићи25.000
30Изградња прилаза гробљу у Мишинцима30.000
31Изградња пута у Календеровцима, Липе – засеок Видовићи, Тодоровићи – Тепићи30.000
32Изградња пута у Осињи, Нединићи30.000
33Изградња платоа код осињске цркве30.000
34Изградња пута у Церанима, Милошевићи25.000
35Изградња пута у Дријену, Разбијени камен25.000
 УКУПНО2.060.274 КМ

Related posts

Празник обасјан вјером и љубављу

admin

Дежурне службе
заслужују посебну пажњу

Derventski List

Мучки злочини не смију остати некажњени

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još