ИЗДВОЈЕНОНовости

САДА ВИШЕ НЕГО ИКАДА НЕМА МЈЕСТА ЗА ПОДЈЕЛЕ

Тренутна ситуација у вези са корона вирусом говори да није вријеме да се дијелимо ни по једном основу. Ни вјерском, ни националном, ни политичком. Вријеме је да се ујединимо и заједно, помажући једни другим, пребродимо ову кризу.
Рекао је то у интервјуу Дервентском листу предсједник Скупштине општине Дервента Маријан Кљајић који је због тренутне ситуације, поштујући препоруке стручњака и надлежних органа, у Хрватској. Међутим, иако физички није присутан у Модрану, свакодневно је у контакту са људима с ових простора и има информације о свему што се догађа у Дервенти.
– Ја се осјећам и изјашњавам као Дервенћанин. То што сам тренутно спријечен да боравим у својој кући у Модрану и у Дервенти, не значи да сам и помислио да се одрекнем припадности овом простору – рекао је Кљајић.
Имате ли информације како Ваши сународници проводе ово вријеме, како се сналазе, недостаје ли им било шта?
– Свакодневно сам у контакту са многим људима из Дервенте и имам свјеже, вјерујем и точне, информације о свему што се догађа. Прво желим да кажем да сам уочио да Штаб за ванредне ситуације општине Дервента ради добар посао, правовремено доноси одлуке, реагира одмах кад се укаже потреба, што је врло важно у оваквим ситуацијама. Ако сте, у свом питању, мислили на дервентске Хрвате, знам да су у потпуно истој ситуацији као и сви остали грађани Дервенте. Најтеже је старим и слабим, јер ова несрећа њима највише пријети, али према информацијама које до мене долазе људи се сналазе и међусобно помажу.
Није тајна да је повратничка популација, међу којима је највише Хрвата, углавном у позном животном добу.
– Прво, мислим да ово није вријеме да се дијелимо ни по једном основу. Ни вјерском, ни националном, ни политичком. Вријеме је да се ујединимо и заједно, помажући једни другим, пребродимо ову кризу. Точно је да је међу повратницима највише старих, па је због тога њима теже него другима, односно онима који имају чланове обитељи који могу да им помогну. У овој ситуацији добро се види да су комшије и они који живе близу вас важни, чак важнији од чланова ваше обитељи, јер они могу да вам помогну, док је физичка комуникација са обитељи прекинута.
Ви сте добро упућени и у привредне токове. Хоће ли ово што се догађа имати озбиљне посљедице за привреду?
– Наравно да хоће, али прво да видимо до када ће трајати, како ће се завршити, какве ће мјере разне владе предузети. Нема сумње да ће привреди у свакој држави требати помоћ, а штете ће бити различите у зависности од дјелатности којом се одређено предузеће бави. О томе би било боље да говоре економисти, али сви ми који смо блиски бизнису знамо да нема привредника који не трпи штету.
Живот ипак мора да тече. Посљедња сједница Скупштине општине одржана је у фебруару, а било је најава да би, и поред свега, требало засједати. Какав је Ваш став о том?
– Управо тако, живот мора да тече, ништа га не може зауставити, па сходно томе и Скупштина општине мора да функционира. Наравно, све треба да буде прилагођено условима, а ја сам у потпуности у току са свим активностима у том смислу. Подржавам опредјељење да, уколико се одлучимо за сазивање сједнице, рад буде усклађен са препорукама здравствених стручњака и да се расправља само о темама које не трпе одлагање. Такођер, морамо водити рачуна о чињеници да ће опасност проћи, а да је за многе планиране послове, потребна одређена процедура која захтијева вријеме. Ако закаснимо на почетку нећемо имати шансу да све стигнемо завршити.
Гледате унапријед и планирате, што је похвално.
– Наравно. Прошлост треба поштовати, бити свјестан ње, али мора се гледати напријед и планирати будућност. У том смислу сигуран сам да ће ово што нас је снашло проћи и да ће и након овога пред нама бити изазови које ћемо морати да рјешавамо.
Иду нам празнични дани. Хоће ли ситуација с вирусом корона помутити празнично славље?
– Сигурно да хоће, али управо је чин ускрснућа потврда да увијек иза тешких, долазе љепша времена, да никакве недаће не трају вјечно. Морамо увијек вјеровати да ће зло проћи и да ће попустити пред позитивном енергијом. Знам да ће многи празник ускрснућа, односно васкрснућа, дочекати изван својих домова, лишени дружења са најмилијим, па с њима дијелим осјећај празнине. Њима желим да никад више ниједан празник не дочекају изван својих домова, без својих најдражих.
Свима који ће имати срећу да најрадоснији кршћански благдан, без обзира на календар по којем га славе, дочекају и прославе у кругу својих породица желим, првенствено, да они и њихови најмилији буду здрави, те из желим и благостање и изобиље задовољства и љубави.

Политика
Има ли у садашњим условима простора за политику?
– Мислим да ово вријеме није за ту работу. Доћи ће, вјерујем брзо, вријеме кад ће политика доћи на ред. А до тада морамо бити јединствени, у сваком смислу.

Related posts

Округли сто и изложба у част жртвама Чардака

admin

ЗАШТО ДА УПИШЕМ: РАЧУНАРСКО – ИНФОРМАТИЧКА ГИМНАЗИЈА

admin

ПОРОДИЦА САВКОВИЋ: СЛОГА ОБАСЈАВА ДОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još