ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Свадбена звона гласнија од короне

Пандемија корона вируса и „нова нормалност“ коју је она донијела, нису стали на пут Дервенћанима који су прошле године жељели да уплове у брачне воде, а у јеку корона вируса обављено је 135 вјенчања.

Према подацима Матичне службе 105 парова општинско вјенчање уприличило је у Дервенти, док је 30 парова, од којих је бар једно од супружника са пребивалиштем у Дервенти, судбоносно „да“ изговорило у иностранству.

– Подаци наше службе показују да је више парова брак склопило током 2019. године, тачније њих 174, као и 46 у иностранству од којих је бар један супружник из Дервенте – објаснили су из Матичне службе.

Они који су се одлучили да уплове у брачну луку у вријеме пандемије, морали су свадбено весеље да прилагоде мјерама заштите које су биле на снази.

Жељана и Милош Лазаревић, који су склопили брак у септембру прошле године, кажу да иако је организација вјенчања сама себи препуна стреса за младенце, у јеку пандeмије то је било додатно теже. Свој дан жељели су да прославе великим свадбеним весељем, уз велики број званица, музику, торту, фотографисање.

– Када смо схватили да од првобитног плана неће бити ништа, промијенили смо мјесто одржавања и готово све остале ставке свадбе, а седам дана прије вјенчања власници салона су нам отказали резервацију, тако да смо у рекордном року пронашли алтернативу. Весеље смо, уз дозвољени број званица, одржали на отвореном поред једне викендице – испричали су Лазаревићи којима ће дан њиховог вјенчања, иако га нису тако замишљали, остати у најљепшем сјећању.

У сличној ситуацији нашли су се и млади супружници Жељка и Бошко Панић, који су такође морали да прилагоде своју свадбену забаву.

– Још у децембру 2019. године, заказали смо салон „Premium“, бенд и фотографа за 17. октобар, датум који смо изабрали за дан наше свадбе, а листа званица бројала је 520 људи. У међувремену смо морали да реорганизујемо славље – казао је овај брачни пар.

Панићи су додали да су, иако ништа није било онако како су у почетку планирали, имали савршено вјенчање.

– Најважније нам је било да су сви гости послије прославе остали доброг здравља. Упркос промјенама, као то да су наше званице носиле маске у цркви, те да је само мањи број људи присуствовао општинском вјенчању, као и да смо прославу уприличили код куће, ми смо пресрећни како је све у завршници изгледало, а уз нас, наши најближи су дали свој максимум да нам то буде најљепши дан, а што је најважније, сви су се понијели одговорно, тако да наша свадба није „изродила“ нове случајеве корона вируса – рекли су Панићи.

Презиме

Од 135 парова који су у брак ступили током 2020. године, 121 младенка је узела мужевљево презиме, док је њих осам свом презимену придодало изабраниково, а шест младенки одлучило се да задржи своје презиме.

Related posts

ВАТРОГАСЦИ У ПОСЈЕТИ „ТРОЛОВЦИМА“

admin

Локалитет Ћелар вриједно
историјско наслијеђе

Derventski List

Полицијска станица предложена
за Великогоспојинску повељу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još