Друштво

Светосавске свечаности у скромнијем облику

Светосавске свечаности и ове године биће прилагођене епидемиолошкој ситуацији, па ће школе своју славу обиљежити скромније, без већих окупљања, а изостаће и Светосавска академија која је традиционално славила првог српског архиепископа и просвјетитеља Светог Саву.

У Саборном храму Успења Пресвете Богородице 27. јануара, на празник Светог Саве, биће служена литургија, а потом и обред освештања славског колача. Потом су предвиђене рецитације у част Светог Саве које сваке године припремају како школарци, тако и предшколци. За рецитаторе ће бити припремљени и пригодни поклони.

Светосавска академија, коју традиционално организује Светосавска омладинска заједница, због погоршане епидемиолошке ситуације и повећаног броја заражених корона вирусом, изостаће и ове године.

У свим школама на подручју града школска слава Свети Сава биће обиљежена славским обредом, а ђачке приредбе ће или изостати или бити организоване у мањем обиму.

У Основној школи „19. април“ су казали да ће 27. јануара преломити славски колач, док ученици неће бити укључени у обиљежавање школске славе. Сличан план је и за ОШ „Никола Тесла“.

– Планирали смо, као и претходних година, да Светог Саву обиљежимо славским обредом, али и приредбама и представама за ученике. Ипак, то ће бити реализовано уколико епидемиолошка ситуација буде дозвољавала – рекао је директор школе Љубиша Ђурић.

У осињској ОШ „Ђорђо Панзаловић“ планирају да школска слава буде прослављена у присуству ученика и особља школе, с обзиром на то да се ради о доста мањем броју ученика него у градским школама.

– Са почетком рада школских секција дјеца су почела да припремају програм за обиљежавање Светог Саве и план је да приредба буде одржана у кругу школе, у присуству наставника и ђака – казали су овој школи.

Ђаци, наставници и управа школе „Тодор Докић“ у Календеровцима такође ће обиљежити славу, али директорица установе Маја Петровић додаје да још увијек нису одлучили у којем обиму.

– Приредба, због погоршања епидемиолошке ситуације, неће бити одржана, али смо планирали обиљежавање славе у скромнијем обиму, уз славски обред. Планирали смо читање рецитација и пјесама посвећених Светом Сави по одјељењима, али морам да напоменем да у овом моменту не можемо са сигурношћу рећи шта ће све бити реализовано од планираних активности – додала је она.

И у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ истакли су да ће уобичајена пракса из претходних година бити настављена уколико мјере дозволе, такође и у Стручној и техничкој школи, гдје је планиран обред уз одговарајући програм.

Светосавски бал

Светосавски бал, који организује Коло српских сестара „Царица Милица“, сложене епидемиолошке ситуације, такође, неће бити одржан.

– Ми смо се у нашем раду водили принципом одговорности и у складу са тим сматрамо да је приоритет да бринемо о здрављу једни других и да будемо одговорни. Вољу и жељу да радимо и помажемо и даље имамо и наставићемо са нашим великим акцијама чим нам услови дозволе – рекла је предсједница кола Ђурђа Додиг Пијетловић.

Related posts

Младићи вратили изгубљени новчаник

admin

НТЦ ПРЕДАВАЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ У ЧЕТВРТАК

admin

У Дому здравља почиње
вакцинација ХПВ вакцином

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još