Друштво

У Дому здравља почиње
вакцинација ХПВ вакцином

Вакцинација против хуманог папилома вируса, која је данас почела у Републици Српској, могућа је и у дервентском Дому здравља.
Тим поводом данас је одржан састанак љекара из свих служби ове здравствене установе с обзиром да се вакцинација ХПВ вакцином уводи први пут. Ова вакцина намијењена је првенствено дјеци и младима, оба пола, а ХПВ вирус један је од најчешћих инфекција које се преносе полним путем.
Специјалиста епидемиологије др Милена Бјеговић Ђујић казала је да се ради о деветовалентној вакцини која штити од девет подтипова вируса који изазивају озбиљне предмалигне и малигне болести гениталних органа, аналне регије и подручја уста и грла код женске и мушке популације.

-Бесплатна вакцина, која је намијењена за особе оба пола од 11 година до 15. рођендана, биће доступна у домовима здравља и прима се у двије дозе. Вјерујем да ће сви схватити колики је значај ове вакцине која штити од врло учесталих малигних обољења – рекла је др Бјеговић Ђујић додавши да сви заинтересовани родитељи могу да се јаве тимовима породичне медицине ради заказивања прегледа код љекара прије вакцинације.

-Хигијенско – епидемиолошка служба доступна је свима који су заинтересовани за било какве додатне информације или у случају да имају недоумице о примјени ове вакцине. ХПВ вакцина се први пут уводи код нас, а у свијету се користи већ 20 година – додала је др Бјеговић Ђујић.
Прим. др Биљана Ненадић додала је да је хумани папилом вирус одговоран за тешке болести женске популације, али и младих мушкараца.

-Желимо у нашем Дому здравља, као установи примарне здравствене заштите, да посветимо велику пажњу вакцинацији против овог вируса и да младе упутимо на пут здравља – рекла је др Ненадић.
ХПВ вакцину моћи ће примити и одрасли и то у Институту за јавно здравство РС, а једна доза ће коштати 210 КМ. Примају се двије дозе, а друга се даје годину од прве дозе.

Related posts

МИРИСОМ ВОЋА ПОДСТИЧУ НА ЗДРАВ НАЧИН ЖИВОТА

admin

Отворена врата за нове
чланове и нови инструмент

Derventski List

За третмане уљепшавања не жале новац

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još