ИЗДВОЈЕНОНовости

Слике вјере, културе и љубави

Слика светосавља, љубави и вјере, те величање духовних вриједности српског народа по шести пут обасјале су синоћ Дервенту кроз Видовданско вече.

Традиционална манифестација у организацији Кола српских сестара „Царица Милица“ донијела је још једном испред Саборног храма Пресвете Богородице дух културе и насљеђа српског народа кроз пјесме, бесједе и игру, а чему је свједочио велики број Дервенћана.

Предсједница кола Ђурђа Додиг-Пијетловић казала је да је и ове године обиљежавање славе српског народа на понос свих хришћана.

– „Коло српских сестара“ настоји сваке године да припреми богат програм поводом Видовдана. Волимо нагласити да је ово један сегмент културног рада, а ово вече показује да и јесмо културно удружење. До сада смо увијек имали хорове који су били носиоци програма, уз бесједе, а ове године смо приредили гостовање соло извођача и почаствовани смо њеним гостовањем. Тиме смо Дервенту ставили раме уз раме са Београдом, Москвом и другим великим градовима – рекла је Додиг – Пијетловићева.

Свештеник Радојица Ћетковић подсјетио је да је ова манифестација заједно са литургијом прилика да за окупљање вјерника.

– Више пута поновљена реченица и дан данас је водиља да је Видовдан Велики петак српског рода када се сјећамо свих јунака од Косовског боја до данас – рекао је Ћетковић.

Као вокални солиста извођач, Милица Досковић по први пут се представила Дервенћанима.

– Велика емоција је вечерас подељена, а та емоција, оно што из срца можемо да изнесемо, љубав коју ширимо и српство најлепше је оно што нас веже и управо смо показали да је то наше пространство и оно што треба да ширимо. Премијерно смо представили песму „Коло српских сестара“ која је тек у настанку, затим песме косовског циклуса, новим за које је текстове писала Рада Јањушић, сестра у Христу, а велики број њених песама сам испевала и дала им мелодије – казала Досковићева додавши да пјесма „Не дам“, која је доста изражена у репертоару, наставља да живи и у другим пјесмама.

Вече су традиционалним играма обогатили чланови Српског културно умјетничког друштва „Дервента“, док су пригодне рецитације говориле Сања Томинчић и Маријана Кузмановић, а замјеник градоначелника Синиша Јефтић, те  представници јавног и духовног живота Дервенте и околних мјеста придружили су се бројним грађанима током извођења програма.

Related posts

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОРУЖАНИХ СНАГА БиХ

admin

УКИНУТО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У СРПСКОЈ

admin

Успјешно изведена вјежба талачке кризе (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još